Mutatjuk a pár perces tésztaételt, ami a leghosszabb életű emberek egyik kedvence
Gyorsan elkészül, nagyon finom és egészséges. Kell ennél több?
Az ember ősidők óta keresi a hosszú és egészséges élet titkát, ám az igazság az, hogy nem létezik egyetlen egy megfejtés a kérdésre. A jó gének, a megfelelő környezet és az egészséges szokások is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy valaki sokáig éljen. Ide tartozik többek között a megfelelő étkezés is, amiről korábban itt írtunk:
Mi jelenik meg a lelki szemeid előtt, amikor egy tápanyagban gazdag, egészséges ételről van szó? Talán egy saláta, valamilyen mediterrán jellegű étel vagy esetleg humusz? Egyik sem hangzik rosszul, de képzeld, szakértők szerint létezik egy gyorsan elkészíthető tésztaétel, ami még az élettartamot is meghosszabbíthatja. Dan Buettner, aki a kék zónák, vagyis a leghosszabb életű emberek szokásait kutatja és jegyzi le, Japánban, Okinawa szigetén megfigyelte, hogy a somen tészta különösen népszerű.
„Ez egy nagyon vékony japán tésztafajta fehér búzából, amit az emberek mártogatóssal fogyasztanak. Okinawában gyakori, hogy megsütik vagy leveshez adják.”
-A szakértő egyik könyvében megtalálható egy somen tésztás recept, aminek ráadásul minden hozzávalója hozzájárulhat a hosszabb élettartamhoz.
„Ezek közül a tofu az egyik legkiemelkedőbb. Az okinawaiak nyolcszor több tofut esznek, mint az amerikaiak. Véletlen? Kétlem!... A tofu szépsége abban rejlik, hogy nemcsak megfelelő mennyiségű fehérjét biztosít, de magába szív minden ízt. Talán a hosszú élettartam titka az, hogy megtanuljuk, hogyan kell megfelelően elkészíteni ezt az ételt, hogy a legfinomabb íze legyen”
- mondja Dan.Korábbi kutatások szerint a rendszeres szójafogyasztás (beleértve a tofut is) összefüggésbe hozható bizonyos ráktípusok, illetve szív- és érrendszeri betegségekhez köthető halálozási kockázatok csökkenésével.
Az alábbi recept bizonyítja, hogy egy egyszerűen elkészíthető étel is lehet finom, amellett, hogy nagyon egészséges is.
4 személyre
- 450 gramm somen tészta
- 2 evőkanál szezámolaj
- 225 gramm tofu, felkockázva
- ¼ csésze apróra vágott fokhagyma
- szójaszósz
1. Főzd meg a tésztát a csomagoláson található utasítások szerint, két-három percen keresztül.
2. lépés
2. Csepegtesd le és keverd össze a tésztát egy evőkanál szezámolajjal, hogy ne tapadjon össze.
3. lépés
3. Egy nagy serpenyőben hevítsd fel a maradék egy evőkanál szezámolajat közepesen magas lángon, add hozzá a tofut, és pirítsd meg, oldalanként három-négy percig.
4. lépés
4. Add hozzá a hagymát és a tésztát, és alaposan keverd össze.
5. lépés
5. Ízlés szerint ízesítsd egy kis szójaszósszal.
És ezt olvastad már?
Kipróbálva: 4 dolog, amit a hosszú életű emberek esténként csinálnak
Forrás: Wellandgood