Heti több órát kardiózol? Pedig nem attól fogsz lefogyni!

Menyes Barbi

Minden nap, de legalábbis minden másnap edzőterembe vagy aerobikórára jársz, mégsem érzed, hogy túlzottan fitt lennél? Most kiderül, mennyit kellene edzened, hogy jó formában legyél!

Nincs több kifogás: a legfrissebb kutatások szerint az ebédidőnél is kevesebb edzés kell ahhoz, hogy megfelelően fitt legyen a tested. De mégis hogyan lehetséges ez? A kutatók szerint 10 perc intenzív séta, 2x20 másodperc nagyon aktív sprinttel egy inaktív személy fittségét 12 százalékkal is megnöveli.

Ha pedig ezt egy héten háromszor elvégzed, akkor pontosan annyit tettél a testedért, mintha összesen 150 percet edzettél volna. Jól hangzik, ugye?

Olvasd el ezt is!
Fit.Love.Réka 7 tippje, hogy a januári életmódváltás ne csak februárig tartson!

A fenti megállapításhoz a Stirling Egyetem kutatói 38 már létező tanulmányt használtak fel, ezekkel támasztják alá a magas intenzitású edzések fontosságát. Ám itt természetesen nem rendszeresen sportolókról van szó, hanem azokról, akik most kezdenek neki a testmozgásnak. Nekik arra is figyelniük kell, hogy a kétszer 20 másodperc bőven elég az edzés alatt, ennél több sprint már csökkenti az energiaszintet.

A kutatást végzők azzal is indokolják, hogy érdemes lenne a fentiek szerint edzeni, mert sokan azért sem kezdenek bele a mozgásba, mert a napi 8-10 óra munka után már nincs energiájuk még órákat sportolni – nekik kifejezetten vonzó ez a pár perces edzés!

Nem ez az első olya tanulmány, ami az intervall edzést élteti. Évekkel ezelőtt például dr. Al Sears orvos, dietetikus nyilatkozott arról, hogy az edzés hatékonysága nem attól függ, mennyi ideig végezzük, hanem az intenzitásától.

Szerinte egy rövid, intenzív edzés a zsírégetést is sokkal jobban fokozza, ráadásul az egészségünk szempontjából is lényegesen jobb, mint egy klasszikus, hosszú, monoton kardióedzés.

Olvasd el ezt is!
Téli sportok, amikkel rengeteg kalóriát égethetsz

Csajok, próbáljátok ki így is az edzést!