7+1 ok, hogy miért egyél minél több céklát
Ezt a sokféleképpen elkészíthető finomságot rengeteg jótékony tulajdonsággal megáldották, mutatjuk is, hogy mik ezek.
A céklát ősidők óta ismeri és használja az emberiség, ennek oka, hogy hamar felismerték a szervezetre gyakorolt jótékony tulajdonságait. Az ókori rómaiak már a láz kezelésénél is bevetették. Manapság sajnos már nem akkora divat a fogyasztása, pedig számos dologban segítheti szervezetünket.
1. Javítja az állóképességet
Nitrát tartalma javítja a test oxigén felhasználását. Sportolóknak kifejezetten ajánlott a céklának a leve, hiszen magas intenzitású testmozgásnál késlelteti a kifáradást.
2. Méregtelenítő és zsírégető
Májtisztító hatása miatt előidézi a méreganyagok távozását a szervezetből. Emellett erősíti a beleket, ahol pedig a zsírok lebontásában játszik fontos szerepet a színét adó betaninnak köszönhetően.
Tipp: Ha uborkával és sárgarépával eszed, jobban égetheted a zsírt.
3. Vitamin és rostforrás
A benne lévő rostok segítik az emésztőrendszer működését. Tele van ásványi anyagokkal, vasat, A- vitamint, B6-vitamint, C-vitamint, foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot, ként, cinket és mangánt tartalmaz, ezzel védve az idegek, az izmok és a csontok egészségét.
4. Normalizálja a vérnyomást
2-2,5 dl céklalé segíthet helyreállítani a vérnyomásod és ezt is a növény nitrát tartalmának köszönhetjük. A szervezetbe jutva nitrogén-oxiddá alakul, amely tágítja az ereket.
Tudtad, hogy a legtöbb tápanyag a zöld levelekben található? Ezért semmiképp ne dobd ki, inkább az egész növényt reszeld le használatkor!
5. Bőrproblémákra is tökéletes
Gyulladáscsökkentő és vérkeringés fokozó, ezért pattanások és furunkulusok eltüntetésére is beválhat. Ráadásul a benne lévő C-vitamin védelmet nyújt az öregedés első jelei ellen. Folyamatos fogyasztásával támogathatjuk a bőr megújulását, így egyenletesebb és ragyogóbb lehet.
6. Gyógyír a női bajoknál
A népi gyógyászatban menstruációs zavaroknál és a változókorban is alkalmazták. Csökkenti a fájdalomérzetet és vastartalmával pótolja az vasveszteséget. Emellett segíti a sejtnövekedést, a sejtmag-regenerációt és támogatja a nyirokrendszer működését.
7. Rákmegelőző hatású
A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően, hozzájárul a daganatok kialakulásának megelőzéséhez, valamint hatékonyan bánik el a már meglévő tumoros sejtekkel.
+1 Afrodiziákumnak is tartják, hiszen ásványi bór tartalmával serkenti a nemi hormonokat.
Sokan csak savanyúságként ismerik és fogyasztják. Nyers állapotban a legegészségesebb, de forrázva, párolva, sütve is elkészíthető akár köretnek, salátába, hús mellé vagy levesbe valóként. Nekünk ez az egyik kedvenc receptünk:
4 főre személyre
- 1 grépfrút
- 1 citrom
- 70 dkg vörös és sárga cékla vegyesen, meghámozva, 1 cm-es kockákra darabolva
- 1 tk. olívaolaj
- 2 ek. narancslekvár
- 6 dkg kecskesajt, összetörve
- 1/1 csésze dió
Tápanyagtartalom egy adagban: 221 kcal,
10 g zsír (3 g telített zsírsav), 31 g szénhidrát, 7 g fehérje, 7 g rost, 56 mg kalcium, 2 mg vas, 201 mg nátrium
Ez a recept a Shape magazinban jelent meg.
1. lépésMelegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy éles késsel vágj 4 széles csíkot a grépfrút és a citrom héjából. Tedd félre.
2. lépés
Tépj két, kb. 30x30 cm-es alufólia-darabot. Halmozd a cékla felét, 2 grépfrúthéjszeletet és 2 citromhéjszeletet az egyik fólia közepére, majd csorgass rá 1/2 teáskanál olívaolajat. Fogd össze a fólia két szemközti oldalát, aztán a másik kettőt, és tekerd össze egy kis csomaggá. Készíts ugyanilyen csomagot a másik fóliába halmozott zöldségekből. Tedd a csomagokat tepsibe, és süsd 45 percig.
3. lépés
Vedd ki a tepsit a sütőből, hagyd hűlni 10 percig, és amikor már meg tudod fogni a fóliát, nyisd ki, és vedd ki a gyümölcshéjakat. Egy-egy citrom- és grépfrúthéjat vágj apró kockákra. Tedd félre.
4. lépés
Egy közepes tálban keverd össze a lekvárt és az apróra vágott gyümölcshéjat. Óvatosan keverd bele a céklát, majd szórd meg a tetejét kecskesajttal és dióval. Melegen tálald.