7+1 ok, hogy miért egyél minél több céklát

unsplash.com
Bellák Dóra

Ezt a sokféleképpen elkészíthető finomságot rengeteg jótékony tulajdonsággal megáldották, mutatjuk is, hogy mik ezek.

A céklát ősidők óta ismeri és használja az emberiség, ennek oka, hogy hamar felismerték a szervezetre gyakorolt jótékony tulajdonságait. Az ókori rómaiak már a láz kezelésénél is bevetették. Manapság sajnos már nem akkora divat a fogyasztása, pedig számos dologban segítheti szervezetünket.

Olvasd el ezt is!
Ledobnál pár kilót? 10 zöldség, amit sokkal, de sokkal gyakrabban kellene enned

1. Javítja az állóképességet
Nitrát tartalma javítja a test oxigén felhasználását. Sportolóknak kifejezetten ajánlott a céklának a leve, hiszen magas intenzitású testmozgásnál késlelteti a kifáradást.

2. Méregtelenítő és zsírégető
Májtisztító hatása miatt előidézi a méreganyagok távozását a szervezetből. Emellett erősíti a beleket, ahol pedig a zsírok lebontásában játszik fontos szerepet a színét adó betaninnak köszönhetően.
Tipp: Ha uborkával és sárgarépával eszed, jobban égetheted a zsírt.

3. Vitamin és rostforrás
A benne lévő rostok segítik az emésztőrendszer működését. Tele van ásványi anyagokkal, vasat, A- vitamint, B6-vitamint, C-vitamint, foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot, ként, cinket és mangánt tartalmaz, ezzel védve az idegek, az izmok és a csontok egészségét.

forrás: pinterest.com
Kezdd félpohárnyi mennyiséggel, majd fokozatosan növelheted egy pohárra az adagod! Hígítva érdemes inni, különben hasmenést is okozhat.


4. Normalizálja a vérnyomást
2-2,5 dl céklalé segíthet helyreállítani a vérnyomásod és ezt is a növény nitrát tartalmának köszönhetjük. A szervezetbe jutva nitrogén-oxiddá alakul, amely tágítja az ereket.

Tudtad, hogy a legtöbb tápanyag a zöld levelekben található? Ezért semmiképp ne dobd ki, inkább az egész növényt reszeld le használatkor!

Olvasd el ezt is!
7 perces leves, náthás napokra

5. Bőrproblémákra is tökéletes
Gyulladáscsökkentő és vérkeringés fokozó, ezért pattanások és furunkulusok eltüntetésére is beválhat. Ráadásul a benne lévő C-vitamin védelmet nyújt az öregedés első jelei ellen. Folyamatos fogyasztásával támogathatjuk a bőr megújulását, így egyenletesebb és ragyogóbb lehet.

6. Gyógyír a női bajoknál
A népi gyógyászatban menstruációs zavaroknál és a változókorban is alkalmazták. Csökkenti a fájdalomérzetet és vastartalmával pótolja az vasveszteséget. Emellett segíti a sejtnövekedést, a sejtmag-regenerációt és támogatja a nyirokrendszer működését.

7. Rákmegelőző hatású
A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően, hozzájárul a daganatok kialakulásának megelőzéséhez, valamint hatékonyan bánik el a már meglévő tumoros sejtekkel.

+1 Afrodiziákumnak is tartják, hiszen ásványi bór tartalmával serkenti a nemi hormonokat.

Sokan csak savanyúságként ismerik és fogyasztják. Nyers állapotban a legegészségesebb, de forrázva, párolva, sütve is elkészíthető akár köretnek, salátába, hús mellé vagy levesbe valóként. Nekünk ez az egyik kedvenc receptünk:

Recept
Elkészítési idő: 55 perc
4 főre személyre
Citrusos sült cékla
Hozzávalók
  • 1 grépfrút
  • 1 citrom
  • 70 dkg vörös és sárga cékla vegyesen, meghámozva, 1 cm-es kockákra darabolva
  • 1 tk. olívaolaj
  • 2 ek. narancslekvár
  • 6 dkg kecskesajt, összetörve
  • 1/1 csésze dió

Tápanyagtartalom egy adagban: 221 kcal,
10 g zsír (3 g telített zsírsav), 31 g szénhidrát, 7 g fehérje, 7 g rost, 56 mg kalcium, 2 mg vas, 201 mg nátrium

Ez a recept a Shape magazinban jelent meg.

1. lépés
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy éles késsel vágj 4 széles csíkot a grépfrút és a citrom héjából. Tedd félre.

2. lépés
Tépj két, kb. 30x30 cm-es alufólia-darabot. Halmozd a cékla felét, 2 grépfrúthéjszeletet és 2 citromhéjszeletet az egyik fólia közepére, majd csorgass rá 1/2 teáskanál olívaolajat. Fogd össze a fólia két szemközti oldalát, aztán a másik kettőt, és tekerd össze egy kis csomaggá. Készíts ugyanilyen csomagot a másik fóliába halmozott zöldségekből. Tedd a csomagokat tepsibe, és süsd 45 percig.
3. lépés
Vedd ki a tepsit a sütőből, hagyd hűlni 10 percig, és amikor már meg tudod fogni a fóliát, nyisd ki, és vedd ki a gyümölcshéjakat. Egy-egy citrom- és grépfrúthéjat vágj apró kockákra. Tedd félre.
4. lépés
Egy közepes tálban keverd össze a lekvárt és az apróra vágott gyümölcshéjat. Óvatosan keverd bele a céklát, majd szórd meg a tetejét kecskesajttal és dióval. Melegen tálald.


Levéből akár egészségturbózó gyümölcskoktélt is készíthetsz, aminek a receptjét a decemberi JOY magazinban találod.

forrás: JOY magazin