Ettől elszállsz! Így lesz élmény az edzés

Promóció

A legújabb kutatások szerint könnyen elérheted, hogy a sport igazi happy hour legyen, amikor hihetetlen izgalommal várod az edzés kezdetét. Olvass tovább, vedd fel az edzőcipőd és izzadj az örömtől!

A The Applied Sport Psychology szerint a felfokozott kedélyállapotban lévő sprinterek jelentősen jobban teljesítenek, mint a negatív hangulatban lévő társaik.

Készülj fel szellemileg!

Bemelegítés során hívj elő egy boldog emléket – amikor befutsz a versenyen célba, vagy esetleg egy aranyos kiskutyát– és fókuszálj rá egy percen keresztül. A tanulmányban ettől lett jobb kedvük a spirntereknek, míg a többieknek valami bosszantóra, míg megint másoknak semleges dolgokra (pl. fogmosásra) kellett gondolniuk. A jókedvű futók nem csak gyorsabbak voltak, de derűsebben is teljesítették a távot.

Szeress meg szenvedni!

Ha valamilyen csajos sorozatra szoktál edzeni, inkább válts csatornát! Egy harvardi tanulmányban 2 250 ember boldogságérzetét mérték fel napi aktivitásaik, például edzéseik közben, és kiderült, hogy amikor az éppen végzett tevékenységükre koncentráltak, az ezzel kapcsolatos érzéseik is felerősödtek (ellentétben azokkal, akinek máshol jártak a gondolataik, még akkor is, ha nem mindig volt csodálatos az, amibe belekezdtek).

Hangold át a playlistedet!

Edzés közben a zenétől még több energiához juthatsz. Válassz olyan dalokat, aminek tempója (ütem per perc – bpm) hasonló azzal a szívfrekvenciával, amit a sport során el akarnál érni.

Beszéld meg magaddal!

Ha edzés során bátorítod magad, nem csak a teljesítményedet növeled meg (18%-kal!), de még a feladatok is könnyebbnek tűnnek. A tanulmányban résztvevők négy kifejezést használtak ’Erős vagyok!’, ’Menni fog ez!’, ’Csak így tovább!’ és ’Kibírom!’, melyek közül kettő a program közepére, kettő a végére illik. Nem kell hangosan kimondanod, elég, ha gondolsz rá!

Építs a mini győzelmekre!

Tűzz ki új célt – vagy többet – minden egyes edzés előtt (ezt a technikát sportpszichológusok előszeretettel ajánlják), mert az hatásosabb és több örömöt ad, mintha amikor csak nagy feladat (például a „le kell fogynom”, „hasizomra gyúrok”) van a szemed előtt. A mini célok nagyítják a végső jutalom értékét is.

Találd meg a flow-t!

Olasz kutatók megállapították: a harmonikus tudattal rendelkező sportolók könnyebben érzik meg a flow-élményt, míg a megszállottabbak, akik agyon hajtják magukat, gyakran nem ismerik ezt a mentális előnyt. A flow az az érzés, amikor az egyén szinte feloldódik abban a tevékenységben, amit éppen csinál.


Hajrá, neked is menni fog!

Olvasd el ezt is!
A tartós fogyás 10 parancsolata