Élet a búzán túl: 4 csoda egészséges gabonaféle
Tele vannak értékes tápanyagokkal, ráadásul nem tartoznak a „bűnös” kategóriába!
1. Árpa
Ez tartalmazza a legtöbb rostot valamennyi teljes értékű gabonaféle közül. Ráadásul igen gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is. Kutatások bizonyítják, hogy szerepet játszhat a „rossz” – tehát LDL – koleszterin szintjének csökkentésében, mégpedig az inzulinérzékenység helyrebillentésével.
2. Hajdina
Rengeteg immunerősítő cink, idegvédő réz és csonterősítő mangán van benne, plusz az árpa mögött második helyezett a rost-toplistán. Fehérjetartalma sem csekély! Legnagyobb előnye, hogy felhasználási lehetőségei végtelenek – éppúgy tökéletes köretnek, mint süteményekhez.
3. Bulgur
Ezzel a magvas ízvilágú gabonafélével bátran jóllakhatsz, hiszen viszonylag alacsony a kalóriatartalma. Betaint tartalmaz, aminek köszönhetően gyulladáscsökkentő hatása van, továbbá az epekő és az emésztőrendszeri rákfajták kockázatát is csökkenti.
4. Teff
Hallottad már a nevét? Egy szuperegészséges és gluténmentes gabonafajtáról van szó, mely a „műfajban” egyedülálló módon csészényi adagonként 123 mg kalciumot rejt. Ha ez még nem volna elég szokatlan, akkor eláruljuk: C-vitamin is van benne, ami ilyen típusú élelmiszerben végképp nem szokott előfordulni!
Melyik a legfinomabb szerinted?