Élet a búzán túl: 4 csoda egészséges gabonaféle

Joy.hu

Tele vannak értékes tápanyagokkal, ráadásul nem tartoznak a „bűnös” kategóriába!

1. Árpa

Ez tartalmazza a legtöbb rostot valamennyi teljes értékű gabonaféle közül. Ráadásul igen gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is. Kutatások bizonyítják, hogy szerepet játszhat a „rossz” – tehát LDL – koleszterin szintjének csökkentésében, mégpedig az inzulinérzékenység helyrebillentésével.

2. Hajdina

Rengeteg immunerősítő cink, idegvédő réz és csonterősítő mangán van benne, plusz az árpa mögött második helyezett a rost-toplistán. Fehérjetartalma sem csekély! Legnagyobb előnye, hogy felhasználási lehetőségei végtelenek – éppúgy tökéletes köretnek, mint süteményekhez.

Olvasd el ezt is!
Egy orvos 4 érve a bioélelmiszerek mellett

3. Bulgur

Ezzel a magvas ízvilágú gabonafélével bátran jóllakhatsz, hiszen viszonylag alacsony a kalóriatartalma. Betaint tartalmaz, aminek köszönhetően gyulladáscsökkentő hatása van, továbbá az epekő és az emésztőrendszeri rákfajták kockázatát is csökkenti.

4. Teff

Hallottad már a nevét? Egy szuperegészséges és gluténmentes gabonafajtáról van szó, mely a „műfajban” egyedülálló módon csészényi adagonként 123 mg kalciumot rejt. Ha ez még nem volna elég szokatlan, akkor eláruljuk: C-vitamin is van benne, ami ilyen típusú élelmiszerben végképp nem szokott előfordulni!


Melyik a legfinomabb szerinted?