Eszed, mert azt hiszed, egészséges? 5 étel, amit tuti, hogy te is fogyasztasz, pedig nem attól fogsz lefogyni!
Van pár olyan étel, ami a legtöbb diétázó listáján ott van, pedig nem kellene...
Már kívülről fújod, mely ételek passzolnak bele abszolút a legtöbb diétába, így a szupermarketben simán megveszed őket, mert csak a bikinialak lebeg a szemed előtt? A népszerű ausztrál dietetikus, Susie Burrell nemrég elmondta, mi az az 5 étel, amivel bizony átvernek bennünket!
Tonhalkonzerv
Tonhalsaláta, tolhal rizzsel, tonhalkrém – elég sok fogyókúrázó listján ott vannak ezek a fogások, ugye? Tény, hogy a tonhalat magas fehérjetartalma és alacsony zsírtartalma miatt érdemes fogyasztani, viszont Omega 3-ból közel sem tartalmaz annyit, mint mondjuk a lazac vagy a szardínia.
Ám a dietetikus szerint a fő baj a higany:
ez ugyanis nem képes kiválasztódni a szervezetben. Persze azt tudni kell, hogy heti 2-3 tonhalas ételtől még nem lesz semmi baj, nagy mennyiségben azonban lehetőleg ne fogyaszd a tonhalat!
Puffasztott rizs
Kenyér helyett rászoktál a puffasztott rizsre? Nem csodáljunk, hiszen nagyjából 10 darab tartalmaz annyi szénhdrátot, mint 2 szerelet kenyér. Viszont sajnos ki kell hogy ábrándítsunk: ez sem túl jó választás!
Az ok egyszerű: a dietetikus szerint a puffasztott rizs egész egyszerűen értelmetlen kalóriabevitel,
mert ez az étel alig tartalmaz valamennyi rostot és tápanyagot. A vércukorszintet csak megemeli, de ez csepept sem lesz tartós, az ízesített változatok pedig a gyerekek számára kifejezetten feleslegesek. Burell azt javasolja, a kukorica- és rozstartalmú szénhidrátok közül válogass, és felejtsd el a puffasztott rizst!
Szójaszósz
Bár a japánok imádják, a szakértő szerint a szójaszószt is a tiltólistára kell száműzni, méghozzá
a túlságosan magas nátriumtartalma miatt.
Egyetlen adag szójaszósz a napi nátriumszükséget több mint a felét kiteszi, ennyit pedig egyeten étellel nem kellene bevinni a szervezetbe! A dietetikus szerint a szójaszósz miatt indokolatlanul sok só kerül a testbe, de ha mindenképp erre a hozzávalóra vágysz, érdemes olyan terméket keresni, amelynek kifejezetten alacsony a nátriumtartalma.
Növényi olajok spray változatban
Mostanában biztosan te is találkozták spray formában kapható növényi olajokkal, viszont a szakértő szerint ennek nincs sok értelme. Az ok egyszerű: az olivaolaj például tele van tápanyaggal, de ha nem öntöd, hanem csak permetezed vele a salátát, akkor
sokkal, de sokkal kevesebbet használsz belőle.
Így viszont nem érezhető a hozzávaló jótékony hatása, szóval jobb, ha a klasszikus kiszerelésnél maradsz!
Rizsszirup
Egyre népszerűbb a rizsszirup, amit sokan méz helyett használnak édesítőként abban a hitben, hogy ez egy egészséges választás. Pedig a szirup főtt rizsből készül, és gyakorlatilag
épp ugyanolyan, mintha sima cukrot használnál.
Fruktózt ugyan nem tartalmaz, de ha ezzel sütsz és édesítesz mindent, akkor tudnod kell, hogy kalóriát ez is bőven tartamaz – szóval ne várj tőle csodát!
Nagy dolgok, amikre rájöttem hosszú évek folyamatos fogyókúrázása után – női vallomások