Segítség! Találtam egy kutyát!

B. Krisztina B. Krisztina
Facebook
Viber
Twitter
Google+
Pinterest
Előfizetek

Kutyát találni tulajdonképpen nem nagy feladat ma Magyarországon, hiszen ha nyitott szemmel járunk, akár városban, akár vidéken, szinte mindenhol van kóbór kutya. Csakhogy nem járunk nyitott szemmel – tisztelet a kivételnek! Általában az van, hogy hiába vagyunk állatbarátok, akár kutyagazdik, valahogy elmegyünk a kóbór állatok mellett, mert nem tudjuk mit kellene tenni! Most akkor vigyem haza? Vigyem el állatorvoshoz? És ha nincs chip? És ha nincs gazdi? Akkor majd nálam marad? Főleg igaz ez a nagyobb testű, esetleg már megviselt állapotban lévő kutyákra. Pedig, ha végiggondoljuk a teendőket, nagyon sokat segíthetünk egy-egy kóbor állaton és valóban „macera“ és felelősség, de közel sem akkora mint azt gondoljuk. Mindig jusson eszedbe,hogy ha a TE kutyád veszne el, örökké hálás lennél annak az embernek, aki nem megy el mellette az utcán.

Nézzük lépésről lépésre mi a teendő, ha kutyát találsz:

Kérdezz körbe a környéken, hogy valaki ismeri –e. Sok önsétáltató kutya van már manapság, akiket kiraknak sétálni felügyelet nélkül és majd hazamennek maguktól. Gazdájuk szerint ez teljesen rendben van..... Fajtamentők mesélték, hogy sokszor találkoznak azzal a jelenséggel is, hogy egy fajtatiszta kutya egy bizonyos utcában él már hetek, hónapok óta, a lakók etetik, itatják és ennyi. Elhelyezésről, gazdikeresésről már nem gondoskodik senki.A talált kutyát minden esetben állatorvoshoz kell vinni, hogy
Kép

megnézze, van-e benne regisztrált chip. Ez a legegyszerűbb módszer, mert a chipleolvasó rögtön kiadja a gazdi adatait.

Ha van benne chip és regisztrálva is van, tehát a chiphez hozzá vannak rendelve a kutya tulajdonosának adatai, akkor halleluja, gyors telefon és jó esetben nagy öröm.A probléma ott kezdődik, ha NINCS CHIP, vagy ha van, de nincs regisztrálva. Készüljünk fel erre a lehetőségre, valljuk be elég nagy rá az esély, hogy nem találunk chipet a kutyában.Itt már gondolkodóba eshetünk, hogy mit csináljunk, hogyan és hol helyezzük el a kutyát ideiglenesen amíg megkezdjük a gazdi keresést. Közeli menhelyet meg lehet kérdezni, de sajnos tapasztalat, hogy általában nincs férőhelyük, várólistára tudják felvenni a kutyát. Ha meg tudjuk oldani pár napig, hétig a tartását, azmár nagysegítség lehet. Ha nem, próbáljunk ismerősöknélérdeklődni a kutya ideiglenes elhelyezését illetően.A fajtamentő szervezeteket is meg lehet keresni, ha a kutya egy adott fajtához tartozik. A fajtamentők listáját ezen a linken találod: http://kutyabarat.hu/fajtamento-egyesuletek

FONTOS TUDNI:

Kép

A kutya minden esetben, a jogszabályoknak megfelelően a megtalálását követő 14 napon belül csak és kizárólag eredeti tulajdonosának adható vissza, nem örökbeadható! Tulajdonjogát a tulajdonos vagy a chip regisztrációval vagy annak hiányában érvényes oltási könyvvel tudja igazolni.

7. Ha mindent megpróbáltál és nincs sehol hely, haza nem viheted, akkor nincs más hátra mint a gyepmesteri telep. Keresd meg a legközelebbi gyepit a neten és vidd oda a kutyát. Rosszul hangzik, de a szélnek eresztés helyett hidd el, ez sokkal jobb megoldás. A fenti jogszabály értelmében 14 napig karanténban fogja várni a gazdáját, sokkal kevesebb veszély leselkedik rá mint az utcán és elkezdheti az oltási programját. Ha nincs más megoldás mint a gyepi, akkor se hagyd magára a kutyát, hiszen a gazdi keresését (eredetit vagy újat) nem kell abbahagyni, a kutyáról lehet érdeklődni, lehet látogatni, sétáltatni..... NAGYON FONTOS, NE FELEJTSD EL: gyepmesteri telepen 14 nap letelte után altatható a kutya. Ez nem azt jelenti, hogy biztosan el fogják altatani 2 hét után, de a törvényi lehetőség megvan rá. A 14 nap alatt viszont oltási programját megkaphatja (2 oltást jelent) és bármilyen kutyaközösségben kockázat nélkülelhelyezhető.

Ezen a linken találod a gyepiket és a menhelyeket:http://allatmentoszolgalat.com/blog/magyarorszag-menhelyei-es-gyepmesteri-telepei/

Ha a kutyát elhelyezted, indulhat a GAZDA KERESÉSE.

WORLD WIDE WEB. Először mindig az eredeti gazdit keressük, 2 hétig. Elsősorban az internet segítségével nézzünk utána, hogy keresik-e. Az elvesztés mindig korábban történik, mint a megtalálás.

Első fontos lépés, hogy töltsd fel a kutyát a „Vigyél Haza kutyakereső“ -be. Lehet, hogy már fent is lesz, ha keresi a gazdi. Ma ez a legprofibb webfejlesztés és mobilapplikáció ahol elveszett és talált kutyák adatbázisba rendezve, térkép szerint találhatók. A mobilapp sajnos még csak androidon fut, de a webes felületet bárki tudja használni. Itt találod az oldalt: http://w-ebkereso.hu/
Képernyőfotó 2015-06-26 - 10.19.27 AM
Képernyőfotó 2015-06-26 - 10.19.27 AM

2. Több elveszett/talált kutyával foglalkozó csoport is van az interneten, facebookon. Ezek a legforgalmasabbak:

http://www.facebook.com/groups/118798458207825/

http://www.facebook.com/groups/274617265938509/

http://www.netboard.hu/viewtopic.php?topic=10990

http://www.gazditkeresek.hu

http://www.allatok.info/

http://www.elvesztem.hu/

OFFLINE TENNIVALÓK

Kép

Még mindig a leghatékonyabb eszköz a plakátolás azon a környéken, ahol a megtalálás történt. A plakáton szerepeljen fénykép, a kutya pontos leírása, a megtalálás pontos időpontja és helye, az elérhetőségünk és bármi, ami a kutyára nézve fontos lehet (Pl. fél a kan kutyáktól, piros nyakörvet visel.. stb). A plakátokat forgalmas helyeken érdemes terjeszteni és a közeli állatorvosi rendelőkbe, kutyakozmetikákba, kutyapatikákba és kutyaeledelesekhez is mindenképp helyezzük ki.

Értesítsük a hivatalos gyepmesteri telepet (ha nem ott helyezted el a kutyát) közelünkbe lévő menhelyet, hogy ha valaki keresi, tudják, nálad van.

Ha idáig eljutottál, akkor minden tőled telhetőt megtettél azért, hogy eggyel kevesebb kóbór kutya legyen az utcán, hogy eggyel több kutya kerüljün vissza a gazdájához vagy hogy eggyel több kutya kapjon új esélyt, új szerető családban. Szuper vagy.

.. és ha még mindig nincs gazdi, mentoráld tovább... előbb utóbb eljön érte is az álomgazdi, pláne, ha van egy jó PR menedzserre (TE.)

Barking-Blondes-lost-dog-pic-croopped
Barking-Blondes-lost-dog-pic-croopped

Amit sokan elfelejtenek:

Ha megtaláltuk a kutya gazdáját, megoldódott a gond, szedjük le a plakátokat, jelezzük minden helyen és netes fórumon, hogy már nem aktuális a hirdetésünk. Ne dolgoztassuk feleslegesen a segítőkész embereket.

Valamint nyugodtan hívd fel a gazda figyelmét a biztonságos kutyatartás alapjaira, hiszen a gazda felelőssége, hogy a kutyája mit csinál és merre jár.

OSZD MEG, ha hasznosnak találtad!


Köszönjük a sok hasznos infot és segítséget a cikk megírásához a Futrinka Egyesületnek / Mosó Adriennek.


Napi horoszkóp december 10.: az Ikrek nagy nyomás alól szabadulnak fel, a Nyilasok bátran vállalják a véleményüket

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Neked tetszik? Ez lesz az év színe 2018-ban

Sminkek és ruhák terén is hódítani fog.

1 éve szült, de remek formában van a magyar énekesnő, Csemer Bogi! Érdemes tanulni tőle!

Csemer Boglárka kislánya, Lenke lassan egyéves lesz, édesanyja életében azonban a babázás mellett még mindig fontos szerepe van az éneklésnek. Emellett Boggie nagyon figyel a testére, és van néhány dolog, amit sokkal komolyabban vesz, amióta anyuka lett. A Joy.hu sorozatában az énekesnő mesél most arról, hogyan lehet beiktatni a mozgást, az önmagunkra való odafigyelést egy friss anyukának a napirendjébe.

5 dolog, amit nyugodtan elárulhatsz magadról az első randin

Tudjuk, az első randi mindig hatalmas stresszel jár, hiszen mindenki szeretné a lehető legjobb benyomást tenni a kiszemeltjére.

Te is nehezen ébredsz? Van 5 tippünk arra, hogy kicsit könnyebben induljon a nap!

A korán kelés nem mindig olyan könnyű, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

Terapeuták válaszoltak: ez a hat dolog tehet arról, hogy nem lesz párkapcsolat az ismerkedésből

Szakértők szerint az emberek többsége elköveti ezeket a hibákat, és nem is lesz hosszú távú a kapcsolatuk.

Kate Hudson új Instagram-fotóját látva egyszerűen nem bírjuk abbahagyni a nevetést

Újabb bizonyíték, hogy nagyon helyén van a humorérzéke!

Sophie Turner elárulta, mikor tér vissza a Trónok harca, és ennek nem fogsz örülni...

Sajnos elég sokára tudjuk meg, mi vár ránk az utolsó évadban...

15 dolog, amit egy érett nő sosem csinál egy párkapcsolatban

Ezeken a dolgokon akár félre is csúszhat az életed.

A kereséshez kezdj el gépelni!