Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Az igazság az ételallergiáról

Facebook
Twitter
Pinterest

Az egyik rettegettprobléma, amivel Gazdilétünk során találkozhatunk: az ételallergia. Míg egyesek egy kis vakarózás láttán azonnal pánikba esnek és allergiát diagnosztizálnak, mások nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget. Vakarózik, kutya. Ahhoz, hogy idejében észrevedd az allergiára utaló jeleket, és megfelelő ételt válassz kutyusodnak,menj végig az alábbi pontokon:

1. Amit tudnod kell: Bár rengeteget hallunk róla, és a futin kb. minden 3. gazdi emlegeti, az ételallergia statisztikailag viszonylag ritka. 100 kutyából egynek van esélye arra, hogy kialakuljon nála valamilyen fajtája. Az összes allergia fajta közül az ételallergia a bolha és léguti (pl. pollen) allergia után áll a rangsorban.

2. Az ételallergia nem egyik napról a másikra alakul ki. Nagyon ritka, hogy a 7 hónaposnál fiatlabb kölyköknél megjelenjen. Normál esetben 6 hónap és egy év alatt alakul ki ha a kutya ugyanazt az ételt eszi folyamatosan.

3. Allergia vagy intolerancia? A két dolog ugyanis teljesen más jelent. Az allergia az immunrendszer túl heves reakciója valamilyen fehérjére, az étel-intolerancia esetén viszont hiányzik a szervezetből az adott tápanyag lebontásához szükséges enzim. Az allergia soha nem okoz hányásos, hasmenéses tüneteket vagy fogyást – ez az étel-intolerancia jele lehet. Az allergia általában valamilyen viszketést okoz. Ha a kutyus folyamatosan és hevesen kaparja, dörzsöli az arcát, rágja magát hónalj környéken, ágyék vagy a farok tövénél, nyalogatja a lábát, esetleg vörös, gyulladt a szeme, akkor gyanakodhatunk allergiára.

4. A kutyák egy bizonyos élelmiszerre /összetevőre allergiásak. Ha a kutyusod allergiás, az azt jelenti, hogy az adott étel egy (vagy rossz esetben több) összetevőjére allergiás, nem egy bizonyos kutyatápra. A leggyakrabb allergének a csirke, marha, búza, kukorica, szója. Tehát tünet esetén nem tápot kell váltani, hanem megtalálni az összetevőt ami okozza a tüneteket. Mindegy, hogy főtt vagy nyers, ha pl. csirke allergiás a kutyusod semmilyen formában ne adj neki csirkét – se nyersen, se főve.

5. Nincsen olyan teszt, ami egyértelműen megmondja, mire allergiás a kutyád. Nincs olyan vérvizsgálat sem, amellyel az ételallergiát lehet diagnosztizálni. Az egyetlen módja annak, hogy meghatározd allergiás e a kutyád és ha igen mire, az a diéta. Kihagyod a csirkét, marhát, kukoricát, búzát és szóját az étrendből (tehát nem adsz olyan tápot, amelyikben ezek közül bármelyik van) és helyette más fehérjeforrást keresel, pl: hal, kacsa, vadhús, krumpli, rizs. Minimum 3 hónapig ezt a diétát követed, majd ha megszűntek a tünetek, szépen lassan visszacsempészed egyesével az allergéneket, és amelyiknél újra előjönnek a tünetek azt iktatod ki végleg az étrendből. Ne feledd, hogy a jutalomfalatokra is kiterjed a diéta!

Ha úgy gondolod, hogy kutyusod allergiás tüneteket produkál a jelenlegi táplálással, az alábbi tápokat ajánljuk figyelmedbe:

Platinum Lamb Rice Vizslabolt
Platinum Lamb Rice Vizslabolt

Platinum Adult Lamb & Rice / bárány és rizs.Nem tartalmaz csirkét, marhát vagy ezeknekbármilyen származékát, búzát, kukoricát! 70% bárányhús + rizs.

Kép

Platinum Adult Iberico+Greens / ibériai sertés, zöldségek. Nem tartalmaz csirkét, marhát vagy ezeknekbármilyen származékát, búzát, kukoricát! 70% friss sertéshús, burgonya és zöldségek.

Canine Caviar Wild Ocean Grain Free ALS Dinner. Gabonamentes táp tengeri halakból. Nem tartalmaz szárnyas és egyéb húsokat vagy azok származékat, búzát, bugonyát. Gluténmentes.

Canine Caviar Wilderness Grain Free ALS Dinner.Gabonamentes táp válogatott vadhúsokból.Nem tartalmaz szárnyas és egyéb húsokat vagy azok származékat, búzát, bugonyát.

Forrás: Brandy Arnold, Food Guedlines

Hasznosnak találtad? Oszd meg!

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Kép

10 híres meleg férfi, aki nőt vett feleségül

Több olyan meleg hírességről is tudni, akik bizony szexuális beállítottságuk ellenére egy nőt vettek először feleségül.

Kép

Jobb, ha odafigyelsz! Sokan nem tudják, pedig EZÉRT is 3 bűntetőpont járhat az utakon!

Azt gondolod, hogy tényleg minden KRESZ-szabályt tökéletesen betartasz? Nos, akad egy, amiről sokan hajlamosak elfelejtkezni. Közéjük tartozol?

Kép

10 étel és ital, amit a neurológusok messziről elkerülnek: komolyan károsíthatja az agyad

Vannak olyan ételek és italok, amelyek súlyosan károsíthatják az agyunkat, ezt pedig mindenkinél jobban tudják a neurológusok.

Kép

8 kutyafajta, amit az állatorvosok soha nem tartanának: elárulták, miért

Az orvosok véleménye szerint néhány kutyafajta sokkal problémásabb a többinél, ezért nem javasolják a tartásukat... Te egyetértesz?