3 őszi zöldség, aminek ott a helye a tányérodon

Pexels.com/Wendy Weil
Menyes Barbi

Attól még, hogy vége a nyárnak, eszedbe se jusson kevesebb zöldséget fogyasztani, sőt: most kell igazán előnyben részesíteni őket az immunrendszer érdekében! A következő hármat edd, amikor csak teheted!

Sütőtök

Nem tagadjuk, az őszi-téli szezonban hatalmas kedvencünk a sütőtök - egyrészt remekül variálható, salátába, levesbe kiváló, csak úgy, mint süteményekbe, hús mellé köretekbe.

Ezért érdemes enni!

  • Laktató étel, kalóriatartalma alacsony, rostban viszont gazdag, így segíti az emésztést, és akkor is eheted, ha figyelsz az alakodra.
  • Béta-karotin tartalmának köszönhetően egyes kutatások szerint rákmegelőző hatása van.
  • Hatékony ellenszer a ráncok ellen.
  • C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert.
  • A béta-karotin, illetve az A-vitamin tartalom miatt javítja a látást.

Kedvenc receptünk:

Nálunk nem múlhat el hét fetás-sütőtökös saláta nélkül. Ehhez süss egy negyed sütőtököt, addig állítsd össze a salátát rukkolából, feta sajtból, lilahagymából és pirított tökmagból. Kockázd rá a sült tököt, locsold meg olívaolajjal és citromlével, és eheted, ameddig bírod!

Olvasd el ezt is!
Edd, amikor csak tudod, mert a sütőtök egészen fantasztkus a bőrnek!
forrás: unsplash/Alice Pasqual
Olvasd el ezt is!
Fenyő és sütőtök az arcodra? Az ősz legjobb hozzávalóit a bőröd is szeretni fogja!

Mángold

A különleges, lilás-pirosas-zöldes leveles zöldség tápanyagtartalma egészen fantasztikus, érdemes sokkal többet enned belőle.

Ezért érdemes enni!

  • Kutatások szerint hatékonyan csökkenti a vércukorszintet.
  • Kiváló ellenszer a rák ellen.
  • Magas az antioxidáns tartalma, nagyon hasznos a gyulladások ellen.
  • Magas a vastartalma, illetve gazdag A-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, káliumban és mangánban.

Kedvenc receptünk:

A reggeli zöld turmixba tökéletes, de parajfőzeléket is érdemes készíteni mángolddal - egyszerűen használd ezt a paraj helyett. Isteni!

forrás: Unsplash/Leigh Skomal

Padlizsán

Nem csak a nyári grillezéseken érdemes főszerepet osztani rá - ősszel is fontos része kellene, hogy legyen a heti menüdnek.

Ezért érdemes enni!

  • A diétába remekül beilleszthető alacsony kalóriatartalma miatt
  • C-vitaminban, folsavban, káliumban, kalciumban, foszforban gazdag.
  • Segíti az emésztést, jótékony hatással van a bélrendszerre.
  • Vízhajtó.
  • Nyákoldó hatású, így asztmásoknak kifejezetten hasznos.
  • Rákmegelőző és koleszterincsökkentő hatású.

Kedvenc receptünk:

A padlizsánkrém megunhatatlan, lecsóba is imádjuk, csak úgy, mint salátába: a lencsés padlizsánsaláta akár egy teljes értékű főétel is lehet. Ehhez süss meg egy egész padlizsánt a grillen, közben alaplében főzz puhára fél bögre lencsét, vagy használj konzerv lencsét. A sült padlizsánt kockázd fel, mehet hozzá a kész lencse, egy marék kettévágott koktélparadicsom, rukkola - végül öntsd nyakon egy görög joghurtos, dijoni mustáros öntettel, citromlével, sóval és borssal. Mennyei lesz!

forrás: Unsplash/Lucian Alexe
Nézd meg a galériánkat - 10 kép
Zöldségek és gyümölcsök, amiket próbálj ki grillezve!