3 őszi zöldség, aminek ott a helye a tányérodon
Attól még, hogy vége a nyárnak, eszedbe se jusson kevesebb zöldséget fogyasztani, sőt: most kell igazán előnyben részesíteni őket az immunrendszer érdekében! A következő hármat edd, amikor csak teheted!
Sütőtök
Nem tagadjuk, az őszi-téli szezonban hatalmas kedvencünk a sütőtök - egyrészt remekül variálható, salátába, levesbe kiváló, csak úgy, mint süteményekbe, hús mellé köretekbe.
Ezért érdemes enni!
- Laktató étel, kalóriatartalma alacsony, rostban viszont gazdag, így segíti az emésztést, és akkor is eheted, ha figyelsz az alakodra.
- Béta-karotin tartalmának köszönhetően egyes kutatások szerint rákmegelőző hatása van.
- Hatékony ellenszer a ráncok ellen.
- C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert.
- A béta-karotin, illetve az A-vitamin tartalom miatt javítja a látást.
Kedvenc receptünk:
Nálunk nem múlhat el hét fetás-sütőtökös saláta nélkül. Ehhez süss egy negyed sütőtököt, addig állítsd össze a salátát rukkolából, feta sajtból, lilahagymából és pirított tökmagból. Kockázd rá a sült tököt, locsold meg olívaolajjal és citromlével, és eheted, ameddig bírod!
Mángold
A különleges, lilás-pirosas-zöldes leveles zöldség tápanyagtartalma egészen fantasztikus, érdemes sokkal többet enned belőle.
Ezért érdemes enni!
- Kutatások szerint hatékonyan csökkenti a vércukorszintet.
- Kiváló ellenszer a rák ellen.
- Magas az antioxidáns tartalma, nagyon hasznos a gyulladások ellen.
- Magas a vastartalma, illetve gazdag A-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, káliumban és mangánban.
Kedvenc receptünk:
A reggeli zöld turmixba tökéletes, de parajfőzeléket is érdemes készíteni mángolddal - egyszerűen használd ezt a paraj helyett. Isteni!
Padlizsán
Nem csak a nyári grillezéseken érdemes főszerepet osztani rá - ősszel is fontos része kellene, hogy legyen a heti menüdnek.
Ezért érdemes enni!
- A diétába remekül beilleszthető alacsony kalóriatartalma miatt
- C-vitaminban, folsavban, káliumban, kalciumban, foszforban gazdag.
- Segíti az emésztést, jótékony hatással van a bélrendszerre.
- Vízhajtó.
- Nyákoldó hatású, így asztmásoknak kifejezetten hasznos.
- Rákmegelőző és koleszterincsökkentő hatású.
Kedvenc receptünk:
A padlizsánkrém megunhatatlan, lecsóba is imádjuk, csak úgy, mint salátába: a lencsés padlizsánsaláta akár egy teljes értékű főétel is lehet. Ehhez süss meg egy egész padlizsánt a grillen, közben alaplében főzz puhára fél bögre lencsét, vagy használj konzerv lencsét. A sült padlizsánt kockázd fel, mehet hozzá a kész lencse, egy marék kettévágott koktélparadicsom, rukkola - végül öntsd nyakon egy görög joghurtos, dijoni mustáros öntettel, citromlével, sóval és borssal. Mennyei lesz!
Zöldségek és gyümölcsök, amiket próbálj ki grillezve!