10 perces, pofonegyszerű ebéd cukkiniből, ami minden diétába belefér

Unsplash/ Herbert Goetsch
Menyes Barbi

Rajongunk a cukkiniért, legfőképp azért, mert szuperjól kezelhető alapanyag, pillanatok alatt sok finomság készülhet belőle, ráadásul a kalória tartalma nagyon alacsony!

Dübörög a kánikula, így egyértelmű, hogy nem sok kedvünk van órákat tölteni a tűzhely vagy a sütő mellett. De miért is kellene, amikor nyáron tömve vannak a zöldségespultok szuper idényzöldségekkel, amikből remek ebéd vagy vacsora varázsolható seperc alatt.

Számomra ha nyár, akkor cukkini: nem kell sokat bíbelődni vele, jól fűszerezhető, hamar elkészül, és a sós fogások mellett a sütikben is remekül működik.

Olvasd el ezt is!
3 egészséges és finom ebéd a sietős hétköznapokra

Miért is jó a cukkini?


  • luteintartalma miatt hasznos a szemünk egészsége szempontjából
  • 95%-ban vízből áll, így remekül hidratál
  • minimális kalóriát tartalmaz: fél kg cukkiniben körülbelül 80 kalória van
  • 0 a zsírtartalma, ellenben magas a tápanyagtartalma
  • segíti az emésztést, csökkenti a puffadást
  • gazdag gyulladáscsökkentő antioxidánsokban
  • segít normalizálni a vérnyomást

forrás: Laura La Monaca/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images
Olvasd el ezt is!
Cukkinis pulykamelltekercs

A következő, 10 perces ételt nagyon gyakran készítem el ebédre vagy vacsorára - érdemes kipróbálni!

Hozzávalók

  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb vagy két kisebb cukkini
  • 1 doboz tonhal
  • pár szem olajabogyó, kockázva
  • 10 szem koktélparadicsom/1 kisebb üveg paradicsomszósz
  • só, bors, friss bazsalikom, chilipehely
  • sajt feltét - opcionális

Így készítsd el!

A megmosott cukkini két végét vágd el, majd spirálózóval spirálozd le, de a zöldséghámozóval is simán készíthetsz belőle cukkinitésztát. Hevíts egy kevés kókuszolajat vagy főző olívaolajat, pirítsd meg a hagymát, majd dobd rá a felaprított fokhagymát, 1 perc után pedig mehet rá a cukkinitészta. Hagyd, hogy kicsit összeessen, majd sózd, borsozd alaposan. Innentől én kétféleképp dolgozom: ha paradicsomszósz nélkül készítem, akkor a cukkini mellett lepirítom a kettévágott koktélparadicsomokat, meghintem olajbogyóval, chilivel, megy rá egy konzerv tonhal. Ezt összeforgatom, végül vágok rá pár szelet mozzarella sajtot.

Ha a paradicsomszósszal dolgozom, akkor elkészítem a cukkinitésztát, egy külön serpenyőbe felhevítem a paradicsomszószt, megy bele a tonhal, az olajbogyó, fűszerezem és rottyantok rajta egyet, majd összeforgatom a cukkinivel, és meghintem parmezánnal.

Mindegy, melyik verziót készíted el, a friss bazsalikom koronázza meg az egészet!

Nézd meg a galériánkat - 10 kép
10 alacsony szénhidrát tartalmú zöldség