Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Az elmúlt 12 év legkiemelkedőbb műtárgyvásárlásai egy helyen

fotó: Bakos Ágnes, Tihanyi Bence

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Csodaszép születésnapi ajándékot kaptak Rúzsa Magdi hármasikrei

Hihetetlen, mennyire szalad az idő, egy évesek lettek Rúzsa Magdi hármasikrei.

Olvasd el!

Mit veszítettél, Piqué? A bizonyíték, hogy Shakira évről évre egyre csak szexibb - FORRÓ FOTÓK

Shakira 46. születésnapja kapcsán egy szuperszexi válogatással készültünk!

Facebook
Twitter
Pinterest
Több mint egy évtized kihagyás után újra egy helyen láthatók a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb szerzeményei.

A válogatott műtárgyak közül kiemelkedik Erzsébet királyné kesztyűje, amelyet akkor viselt, amikor a halálos tőrdöfés érte Genfben, 1898. szeptember 10-én. Valamint a Rákosi-korszak egyik szomorú szimbólumából, az 1956-as forradalomban ledöntött és szétdarabolt Sztálin-szobor bal fülének töredéke. A tárlat augusztus 21-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Kép
forrás: PR
Kép
forrás: mnm.hu

A kiállítás műtárgyait az intézmény vezető kurátorai válogatták össze az őskortól egészen a 20. század végéig. Ehhez a tárakban – Régészeti Tár, Történeti Tár, Képcsarnok, Fényképtár, Éremtár – dolgozó gyűjteményvezetők és kurátorok az utolsó évtized sok száz vagy ezer új szerzeménye közül javasoltak darabokat. A végeredmény a múzeum gyűjtőkörének egészét felöleli az őskortól a 20. század végéig, a látnivalók mind történeti, mind esztétikai értéküknél fogva kihagyhatatlanok.

Kép
forrás: mnm.hu

Az egyik legkorábbi műtárgy egy ötezer éves, emberábrázolással díszített edény az újkőkorból, míg az egyik „legfiatalabb” az a bőrönd, amelyben Végvári József, a Belső Biztonsági (III/III-as) Csoportfőnökség őrnagya a szocialista korszak végóráján, 1989 karácsonyán kicsempészte a demokratikus ellenzék törvénytelen lehallgatását bizonyító iratokat – ezt Dunagate-botrányként ismerjük.

A Magyar Nemzeti Múzeum műtárgybővítési programja révén évről évre gyarapítja felbecsülhetetlen értékű, a magyar történelmet bemutató gyűjteményét. Az intézménybe különböző módon kerülhetnek be új műtárgyak: régészeti ásatásokból, hagyatékokból, vásárlásokkal, hivatalos szervektől (például a rendőrség, helyhatóságok), és nem utolsósorban adományokból. Utóbbi a múzeum megalapításától fogva mindmáig meghatározó része a működésnek, mivel az állampolgárok nagylelkű adakozási szándéka a kezdetektől mintaértékű.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

A 61 éves, Parkinson-kóros Michael J. Fox küzdelmeiről vallott: elárulta, hogyan él mostanában 

Emlékszel a Vissza a jövőbe! filmsorozat sztárjára, Michael J. Foxra? Ilyen az élete most!

Kép

Hangolódjunk: a TOP 10-es Disney szerelmes dalok listája

Ugye nem csak mi vagyunk úgy azzal, hogy felnőttként is imádjuk a Disney-mesék betétdalait. Ebben a cikkben Valentin-napra hangolódva összetettünk egy 10 dalból álló playlistet, amit egészen biztosan Te is hangosan fogsz végigénekelni. Az Évamagazin.hu cikke.

Kép

Napi horoszkóp február 5.: az Ikrek szokatlan kihívással kerülnek szembe, a Rákok átadhatják magukat a pihenésnek

A csillagok a hét utolsó napjára is izgalmas üzenetekkel készültek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Heti horoszkóp február 6-12.: az Ikrek túl nagy nyomást helyeznek magukra, az Oroszlánok által befektetett munka bőséggel megtérül

A csillagok az előtted álló hétre is izgalmakat tartogatnak, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Kép

Ikonikus ruhák a Grammy-díjátadókról, amelyeket sosem felejtünk el

Kivágott, átlátszó, habos, csillogó, állatmintás – mindegy, csak feltűnő legyen és beszéljenek róla! Ezek a ruhák egytől egyig ilyenek!

Kép

Napi horoszkóp február 4.: a Kosok izgalmas kalandban próbálhatják ki magukat, a Rákok rástresszelnek egy bizonyos helyzetre

A csillagok hétvégére is tartogatnak izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!