Tényleg fogyhatok, ha mostantól zabkását reggelizek?

Pexels.com/Bruna Branco
Menyes Barbi

Évek óta a legnépszerűbb reggelik között vannak a minden jóval megrakott zabkásák - de vajon akkor is ehetjük őket, ha fogyni szeretnénk?

Nem véletlenül a reggeli a nap legfontosabb étkezése - akkor is, ha fogyni akarsz. A bőséges, tápanyagdús reggeli nemcsak feltölt energiával és beindítja az anyagcserét, de több kutatással is bizonyították már, hogy a nap folyamán csökkenti az éhségérzetet. Vagyis egy jól összerakott reggeli után kevesebbet vagy egyáltalán nem nassolunk, szemben azokkal, akik kihagyják a reggelit, és a nap folyamán jópárszor csak "bekapnak valamit".

forrás: Unsplash/American Heritage Chocolate
Olvasd el ezt is!
Igazi zabkásafüggő vagy? Készítsd el az abszolút tökéletes verzót!

A zabkása jó ideje a legnépszerűbb reggelik között van: pofonegyszerű elkészíteni, isteni finom, tápanyagdús - egy szóval tökéletes. De hogy belefér -e a diétába? Ez a leginkább attól függ, hogy:

  • te készíted el, vagy a bolti, előre csomagolt, sokszor agyoncukrozott verziót választasz -e
  • mennyire édesíted, pakolod meg mondjuk aszalt gyümölcsökkel, mézzel
  • tejjel, vízzel vagy magtejjel áztatod
  • és egyáltalán, mekkora adagot eszel meg belőle.

Mert a túlságosan édes, az egészség jegyében cukor helyett mézzel, juharsziruppal és egy halom aszalvánnyal édesített zabkása minden, csak nem fogyókúrás. Linda Nikolakopoulos dietetikus azt javasolja, víz helyett tejben vagy növényi tejben készítsd el a zabkását a fehérjetartalom miatt, méz és szirupok, aszalványok helyett az édesítést friss gyümölcsökkel oldjuk meg - áfonyával, málnával, bogyós gyümölcsökkel. Egy kis marék mag vagy egy kanál mogyoróvaj is simán mehet rá - így meglesz benne a megfelelő mennyiségű fehérje, zsír és szénhidrát is.

Olvasd el ezt is!
Igazi bőrszépítő gyümölcs az eper: 5 ok, amiért most érdemes belőle sokat enned

Mennyi az annyi?

Az ajánlások szerint fél csésze natúr zab, vagyis körülbelül 40 gramm az a mennyiség, ami egy átlagos súlyú, testalkatú embernek elég reggelire. Ez főzve vagy áztatva sokkal több lesz, és ehhez jön még a gyümölcs, a zsírok...

Mire is jó a zab?

Amellett, hogy szuper rostforrás, általa még egészségesebb lesz a bélrendszer, javul az emésztés. Csökkenti a koleszterinszintet, jót tesz a szívnek és a vércukorszintre is kedvezően hat, és a bőröd is szebb lesz tőle. Nem mellesleg tényleg hamar elkészül - ha eddig nem tetted, érdemes mielőbb megismerni!

Meg is osztjuk kedvenc nyári zabkása receptünket:

Áztass be 40 gramm zabot előző este cukrozatlan rizs vagy kókusztejbe, és keverd el egy csipet sóval, fahéjjal. Másnap szórd meg egy marék bogyós gyümölccsel, mehet rá egy leheletnyi lenmag, kesudió és kókuszchips is. Egy lapos kanál mogyoróvajjal turbózd fel, és kész is a mennyei, szupergyors és tápanyagdús reggeli!

Nézd meg a galériánkat - 4 kép
5 egyszerű, finom és olcsó étel a strandra