Reszelt citromhéj: ízesíts vele minél több ételt!

getty images
Joy.hu

A reszelt citromhéjat süteményekbe keverve használják a legtöbben, hogy friss ízt adjon neki. Azonban a reszelt citromhéj nem csak finom, hanem nagyon egészséges is! Érdemes salátaöntetekhez, halakhoz és minél több ételhez felhasználnod, amihez illik! Meg is mutatjuk, miért!

Olvasd el ezt is!
Ezért kellene mindig tartanod egy citromot az éjjeliszekrényeden

Miért egészséges a reszelt citromhéj?

A citromhéj ásványi anyagokban, rostban és vitaminokban gazdag, ezekből több van benne, mint magában a gyümölcsben. Ha rendszeresen fogyasztod, a következő pozitív változásokkal számolhatsz:

Erősebb lesz a csontod

Mivel C-vitaminban és kalciumban is gazdag a citromhéj, segít a csontok egészségének megőrzésében. A reumás betegségeket és a gyulladásos csontbetegségeket is segít elkerülni.

Egészségesebb lesz a szemed

A reszelt citromhéjban lévő karotenoidok A-vitaminná alakulnak a szervezetedben, ez pedig csökkenti az esélyt a szemre veszélyes fertőző betegségek kialakulására, így védi a látásodat.

Olvasd el ezt is!
Mi mindig mondtuk: fűszerezz bátran, mert az egyben gyógyhatással is bír!

A szíved is hálás lesz érte

A citromhéj magnéziumban, káliumban, kalciumban gazdag, így ellazítja az ereket, csökkenti a vérnyomást. A benne lévő rostok pedig szintén jót teszenk az szíved és érrendszered egészségének megőrzésében.

Megelőzheti a daganatos betegségeket

Kutatások szerint a limonén és más flavonoidok, melyek a citromhéjban találhatóak, fontos szerepet játszik a szájban, gyomorban és nyelőcsőben kialakuló daganatok megelőzésében.

Segít a fogyásban

A citromhéjban lévő pektin elősegíti a fogyást, szóval ha te is meg szeretnél szabadulni néhány fölös kilótól, akkor fogyassz több reszelt citromhéjat!

Hogyan legyen mindig friss citromhéj a konyhádban?

Nagyon egyszerűen tartósíthatod a reszelt citromhéjat, általában kétféle módszert szoktak alkalmazni. Az egyik, ha beteszed egy légmentesen záró műanyagdobozba és a fagyasztóban tárolod, a másik pedig a reszelt citromhéj szárítása: a citromhéjat terítsd ki egy papírtörlőre, majd hagyd egy nap alatt megszáradni a konyhapulton. Ezt követően tedd egy dobozkába, és használd, amikor szeretnéd frissebbé tenni az ételeidet.


Olvasnál még a témában?

Nézd meg a galériánkat - 8 kép
8 érv, amiért egy citrom mindennél hasznosabb a világon