A nyár örök slágere a főtt kukorica, de ehetem, ha fogyni akarok?
Nyáron az egyik legegyszerűbb étel a főtt kukorica, a strandok megunhatatlan slágerkajája, ami ugyan zöldség, ám kalória és szénhidrát tartalmát tekintve nem árt vele óvatosan bánni. Ám van pár jótékony hatása, amik miatt megéri fogyasztani! A Runner's World magazin írása.
A kukorica egy magas keményítőtartalmú zöldség, amelyet évszázadok óta fogyasztanak a világ minden táján. Gazdag rostban, szénhidrátban, vitaminokban és ásványi anyagokban, zsír és fehérje tartalma alacsony, ám az egészségügyi előnyei ellentmondásosak - jóllehet tápanyagokat tartalmaz, ugyanakkor emeli a vércukorszintet is.
Persze a fogyasztásának számtalan előnye van: 150 gramm kukoricában a következők találhatók:
Kalóriatartalom: 177
Szénhidrát: 41 gramm
Fehérje: 5.4 gramm
Zsír: 2.1 gramm
Rost: 4.6 gramm
C-vitamin, B1 és B9-vitamin, Magnézium, Kálium tartalma sem elhanyagolható.
Óvja a szem egészségét
A kukoricában lévő lutein és a zeaxantin kutatások szerint jótékony hatással van a szem egészségére, többek között a szürkehályog ellen is óv.
Így hat a vércukorszintre
A kukorica szénhidrátjainak többsége keményítőből származik - ami gyorsan növeli a vércukor szintjét, ám magas a rosttartalma, ez pedig segíthet kiegyensúlyozni a vércukorszintet.
Előnye még, hogy gluténmentes élelmiszer, így az erre érzékenyeknek jó választás. Viszont van egy komoly hátránya: a feldolgozott kukoricatermékek nem feltétlenül táplálóak, mivel a finomított olajak, a szirupok miatt a hasznos rostok és tápanyagok elvesznek belőle. Számos feldolgozott kukoricás termékben túl sok só és cukor található, ezért ezekben a formákban már egyáltalán nem tartozik az egészséges élelmiszerek közé.
A cikk a Runner's World oldalán folytatódik!
Zöldségek és gyümölcsök, amik magas vitamintartalommal rendelkeznek