Mióta EZT teszem a kávémba, sokkal jobb lett az emésztésem

Getty Images
Léna

Finom is, jót tesz az emésztésnek, és még sok más pozitív hatása is van!

A legtöbbünkre igaz, hogy a reggeleket szívesen indítjuk egy finom kávéval. Van, aki szimplán a szeánsz miatt szereti vagy az ízéért kedveli, másoknak pedig ad egy kis plusz löketet, amivel ébredés után rövid időn belül már energikussá tudnak válni. Erre az esetre egyébként szuper választás az úgynevezett aranytej is: szerkesztőnk már kipróbálta, és megosztotta tapasztalatait ebben a cikkben:

Olvasd el ezt is!
Mióta kávé helyett aranytejet iszom reggelente, egészen máshogy érzem magam

Azonban ha te is nagy kávéfogyasztó vagy, azt tudnod kell, hogy a napi 2-3 csésze kávé bizony nem feltétlenül tesz jót az alakodnak. Persze ebben sokat számít az, hogy milyen tejjel iszod, mennyi cukrot kérsz bele, és egyáltalán milyen típusú kávét iszol, de tény, hogy egy pumpkin spice latte kalóriatartalma bizony nem olyan kicsi! Persze ettől még nem kell megvonnod magadtól, de a hétköznapokban érdemes egy plusz összetevőt adnod a cappucino és a latte mellé. Ez pedig nem más, mint a fahéj!

Egy amerikai egyetem kutatásai szerint a fahéjban lévő fahéjaldehid nagyon jót tesz az emésztés gyorsításáért felelős géneknek és enzimeknek, ezáltal pedig több zsírt tudsz elégetni, és az emésztésed is gyorsabbá válik. Miután olvastam a kutatást, gondoltam én is kipróbálom, mi történik, ha egy héten át fahéjat szórok a kávémba!

  • Az első dolog, ami feltűnt, hogy a fahéjas kávé íze finom (nem nagy meglepetés). Ez viszont egyenes úton vezetett oda, hogy bár általában mindig kívánnék a kávé mellé egy kis nasit, a fahéjnak köszönhetően ezt sokkal könnyebb volt kezelni. Elvégre így kicsit olyan érzésem volt az aromája miatt, mintha két legyet ütnék egy csapásra (plusz kevesebb cukrot is tettem így a kávémba).
  • Én általában a kávé után nem érzem azt, hogy energikusabb vagyok, de amikor a fahéjas verziót ittam, kevesebb cukorral, sokkal jobban éreztem magam utána. Valószínűleg a kevesebb cukor is szerepet játszott ebben, de szakértők szerint egyébként a fahéj segít a vércukor szinten tartásában is, ami befolyásolja azt, hogy mennyire vagy energikus. Jó tudni, igaz?
  • És végül, az emésztésem. Az utóbbi időben többször is voltak gondjaim ezen a téren, így kíváncsian vártam, mit tapasztalok egy hét fahéjas kávézás után. Az első pár napban nagyon nem tapasztaltam változást, de a hét vége felé úgy éreztem, hogy sokkal jobb lett a helyzet. Gyorsabbá vált egy kicsit az emésztésem, és kevesebbet puffadtam, ami persze lehet több dolog szerencsés együttállása is, de az biztos, hogy a fahéjas kávé ártani nem ártott!

Ha te is szeretnéd egy kicsit csökkenteni a kávézás során fogyasztott cukorbeviteled, vagy a nasizás mértékén csökkentenél, ez az ital biztosan segíteni fog. Érdemes lehet magadnak is tesztelni, az emésztésedre hogyan hat!

Olvasd el ezt is!
3 különleges kávérecept, amit a Nespresso kávéfőződdel elkészíthetsz

Íme néhány ízletes recept, ha egy kis újdonságra vágynál!

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
5 isteni kávés italrecept