3 egészséges recept a húsmentes napokra

Getty Images
Nedjalkov Beáta

Tartottad a veganuárt, és már alig vártad a nagyböjt időszakát, hogy ismét mellőzd a húsfogyasztást? Szuper ötlet, adunk is hozzá pár tuti tippet!

A nagyböjt időszaka hivatalosan minden évben Hamvazószerdától Nagypéntekig tart, ami a keresztény kultúrában a Húsvétot megelőző 40 napos várakozást jelenti. Idén a naptár szerint ez február 22. és április 6. közé esik. A hívők így fejezik ki együttérzésüket Krisztus szenvedéséért. További érdekesség, hogy nem csak a keresztény vallásban szokás egyébként böjtölni, az iszlám világban a holdnaptár 9. hónapja a ramadan, ilyenkor a muszlimoknál az a szokás, hogy napkeltétől napnyugtáig semmit nem fogyasztanak, csak vizet. A mélyen hívők ilyenkor úgy tekintenek erre az időszakra, mint a megtisztulásra, aminek remek eszköze a hús elhagyása is.

A modern világban sokan már enyhébb formában követik a nagyböjtöt, és a 40 napos kihívás alatt péntekenként tekintenek csak el a húsfogyasztástól. Ez is már egy jó eszköz a szervezet tehermentesítésére, és lehet, hogy kedvet kapsz ahhoz, hogy te is kevesebb húst fogyassz majd a mindennapok során.

Olvasd el ezt is!
Híres nők, akik a húsmentes élet mellett tették le a voksukat

Néhány tuti húshagyó recept a böjt időszakára

  • Falafel: Csicseriborsóból készült hamis fasírtgolyó, melyet tökéletes fűszerezés mellett alig lehet megkülönböztetni egy valósi fasírttól. Az egyik kedvencünk Kresz Rebeka, a Runner’s World táplálkozástudományi szakértőjének a receptje:
  • Hamburger karfiolpogácsából: A veganuár során a legtöbben a hamburgert szokták hiányolni az étrendjükből, ezért most hoztunk egy szuper alternatívát, ami tökéletes választás a húshagyó napokra! Irány a TikTok FitGreenMind csatornája, ahol egyébként többszáz ízletes fogás vár, ugyanis a német Maya Leinenbach vegán receptjeit nem csak a növényi alapú táplálkozás követői imádják, nem véletlenül!

  • Rakott palacsinta: Végül pedig egy végtelenül egyszerű, ám annál finomabb és táplálóbb étel következik. Hagyományos módon süss 10 db palacsintát, majd készítsd el a tölteléket, ami szintén nagyon könnyű, mindössze egy vörösbab konzervre, egy fej lilahagymára, egy doboz sűrített paradicsomra és sóra, valamint borsra van szükséged. A lecsepegtetett konzervet keverd el az apróra kockázott hagymával és a paradicsomsűrítménnyel, és a fűszerekkel, majd töltsd meg a palacsintákat és tekerd fel őket. Egy kivajazott sütőtálban helyezd őket egymás mellé, szórj meg az egészet reszelt sajttal és süsd össze! Jó étvágyat!
Nézd meg a galériánkat - 5 kép
5 egyszerű, ízletes, színes vegán étel recepttel

A JOY magazinban ezentúl minden alkalommal fitt melléklettel segítünk, hogy formába lendülj, és testileg-lelkileg is elégedett legyél magaddal: edzésterv, egészséges receptek és motivációs tanácsok várnak a 149. oldaltól, JOY Fitt mellékletünk sztárja Toppler Dorina.