7 jel, hogy nem vagy gluténérzékeny, de a glutén nem a barátod
Avagy mi a különbség a glutérzékenység és gluténintolerancia között? A glutén elsőszámú közellenség mostanában, és sokan akkor is lemondanak róla divatból, ha a szervezetük tökéletesen fel tudja dolgozni. Viszont ott van az a csoport is, akik ugyan nem szenvednek diagnosztizált érzékenységben, mégsem tesz jót a szervezetük számára. De honnan tudhatod meg, hogy te hova tartozol?
Nos, van a gluténérzékenység (cölikália), ami egy genetikai autoimmun betegség, pontosan diagnosztizálható, és aki ebben szenved, annak teljes mértékben mellőznie kell a glutént tartalmazó élelmiszereket, mert erőteljes tüneteket produkál (vérszegénység, hajhullás, hasmenés).
És ott van a gluténintolerancia, amely esetében nem olyan könnyű rájönni, hogy mi a gond, és kevésbé nyilvánvalóak a tünetek is. Ha az alábbiakat tapasztalod, érdemes ellátogatnod egy gasztroenterológushoz, hogy kiderítsd, nálad is ez lehet-e a probléma, és mi a teendő:
- Bár nem igazán teszel érte, nagyon könnyen fogysz.
- Szinte minden egyes nap haspuffadással küzdesz.
- Gyakran fáj a gyomrod.
- A bőröd fakó és száraz, ráadásul sok a mitesszered (és akár pici, kiütésszerű pattanásaid is vannak).
- Szinte állandóan rossz a kedved.
- Nem tudsz koncentrálni, sokszor majd' elalszol.
- Az utóbbi időben nem túl jó a memóriád, pedig régebben mindenre emlékeztél.
Mi a glutén?
A glutén (régies nevén sikér) két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával.
Forrás: Wikipédia
Ha te is arra gyanakszol, hogy talán gluténintoleranciád van, érdemes megpróbálni gluténmentesen étkezni, és akkor letesztelheted, hogy megszűnnek-e a tünetek. Ha pedig nem, akkor tovább kell keresni, amíg meg nem lesz a megoldás!
5 remek alternatíva kenyér helyett