Te is a mikróban olvasztod ki a husit? Soha többé ne tedd – el is áruljuk, miért!
Néha ez tűnik a leggyorsabb módszernek, most azonban kiderült, miért kellene leszoknod a mikróban olvasztásról!
Általában előre eltervezed a menüt és időben kiveszed a húst a fagyasztóból? De néha bizony előfordul, hogy a mikró olvasztóprogramját használod, hogy pikk-pakk elkészülj? Tudod egyáltalán, mi a legkevésbé "veszélyes" módja az ételek kiolvasztásának?
Nemrég az ismert táplálkozási szakember, az Abertay Egyetem professzora, Costas Stathopoulos árulta el, hogy egyetlen biztonságos módja van a dolognak, ez pedig az, ha a fagyasztóból néhány órára a hűtőszekrénybe rakod az ételt – így lehet ugyanis csak elkerülni, hogy betegek legyünk a veszélyes baktériumoktól.
A szakértő azt is elmondta, a mikró olvasztóprogramja egyáltalán nem jó megoldás, ahogyan az sem, ha a konyhapulton, szobahőmérsékleten enged ki az étel. Ezt pedig egy kísérlettel is bizonyította: egy adag fagyasztott pulykahúst a hűtőben, egyet a konyhapulton olvasztott ki, majd egy alapos vizsgálat után kiderült, hogy a szobahőmérsékleten kiolvadt hús kétszer annyi baktériumot tartalmazott, mint a hűtőben kiolvadt adag.
A professzor szerint ha egy ételt többször is lefagyasztunk majd kiolvasztunk, akkor az ételben lévő baktériumok száma megsokszorozódik, épp ezért ezt nem is tanácsos megtenni.
Costas Stathopoulos hozzátette azt is, hogy a fagyasztott húsból készült étel még egyszer simán lefagyasztható, ám felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen fogásokat maximum fél évig tároljuk a fagyasztóban, mert utána komoly minőségi romlásnak indulnak majd.
D-vitaminban gazdag ételek
Daily Mail