A hét közepén is a vasárnapi ebédet majszolod? 5 étel, amit a szakértő szerint ne fogyassz el már másnap se!

Menyes Barbi

Most őszintén: te mennyi ideig vagy képes tartogatni az ételt a hűtőben?

Olvasd el ezt is!
A sztárszakácsok elárulták: ez az a 8 étel, amit soha, de soha ne rendelj egy étteremben

Nemrég egy csütörtöki napon egy kisgyermekes barátnőmnek panaszkodtam, hogy már megint nem volt időm semmire, mert a szabad 1-2 órámban is főznöm kellett. Ő csak legyintett, és bevallotta, hogy még mindig azt eszik, amit az előző hét végén csomagoltak neki a szülei. Szóval legalább 5 napos étellel várta haza a férjét...

Szerencsés a barátnőm, az én párom ugyanis soha, de soha nem enne meg 5 napos ételt, de valljuk be, elég kevesen vannak, akik hajlandóak erre. És egyáltalán, egészséges ez? Mik azok az ételek, amiket soha nem szabadna már másnap sem megennünk? Erről faggattam egy budapesti mesterszakács ismerősömet.

Alapvetően azért nehéz erre válaszolni, mert az éttermek másként működnek, mint egy háztartás: mi nem tartogathatjuk napokig az ételt, hiszen szigorú előírásokat kell betartanunk. Viszont otthon más a helyzet: az igazság az, hogy a hűtőben minden eláll még napokig, a kérdés csak az, tényleg akarunk-e már kevésbé jó minőségű ételt enni.

- árulta el Kiss András.

Szóval tilosnak semmi nem tilos, de van pár olyan fogás, amit a szakértő szerint tényleg ne tartogass otthon túl sokáig!

Halak, tengeri herkentyűk

Ezek nagyon könnyen romlanak, és míg például egy rántott hús másnap is nagyon finom, akár hidegen is, addig a rántott hal másként működik: az tipikusan az az étel, ami frissen finom. A tenger gyümölcseivel is épp ugyanaz a helyzet: másnap is megeheted a tengeri rizottódat, de az élvezeti érték már közel sem olyan, mint frissen! Melegben azonban kifejezetten óvatosan kell ezekkel bánni, mert tényleg nagyon romlandóak.

forrás: GettyImages

Tészta és nokedli

Ezek azok az ételek, amiket az éttermekben körülbelül 4 órát lehet csak tárolni. Otthon azonban biztos volt már olyan, hogy 2 napos tésztát ebédeltél, ugye? Pedig a főtt tésztát nem ajánlott hűtőbe tenni, és másnap elfogyasztani, mert ez az az étel, ami a mérgezéseket okozó mikrobáknak kiváló táptalajul szolgál. Persze simán lehet, hogy az égvilágon semmi bajod nem lesz tőle, de azért fő a biztonság!

Tojás

A tojásos ételekkel nem árt óvatosan bánni! Bár egyértelmú, hogy reggelire megeszed a rántottát vagy a bundás kenyeret, azzal ne is nagyon próbálkozz, hogy ezekből a maradékot másnap fogyasztod el! Az újramelegítés hatására ugyanis mérgező anyagok szabadulhatnak fel, ezek pedig könnyen bajt okozhatnak az emésztőrendszerben!

Spenót

A főzelékek legtöbbje még 1-2 napig simán elfogyasztható, a spenóttal azonban nem árt óvatosabban bánni: igen magas ugyanis a zöldség vastartalma, és tele van nitrátokkal, épp ezért nem tanácsos újramelegíteni. Akkor ugyanis ezek a nitrátok nitritekké alakulnak, amik viszont rákkeltőek.

Olvasd el ezt is!
Ajjaj! Kiderült, hogy mit jelentenek a fehér csíkok a csirkemellen

Rizs

Gyakran főzöl egy nagy adag rizst, és aztán azt eszed napokig? Nem kellene, szakértők szerint ugyanis a Bacillus cereust néven ismert baktérium okozhat problémákat. Ez a baktérium spóraként már a konyhakész rizsben is megtalálható, ha viszont ezek túlélik a főzést, akkor a nedves rizsben akár ki is csírázhatnak, és az emberi szervezetre is nagyon káros méreganyagokat termelnek.

És hogy mi az az étel, ami tutira jó felmelegítve? Naná, hogy a töltött káposzta!


Gyakran eszel menzán? Akkor csak óvatosan a következő fogásokkal!

Nézd meg a galériánkat - 6 kép
6 étel, amit jobb ha elkerülsz a menzán vagy önkiszolgáló étteremben