Egy héten keresztül minden nap zabkását reggeliztem: különös dolgot tapasztaltam

arianka ibarra on Unsplash
JOY

Érdemes lenne a tojást zabra cserélned?

Leah Wynalek, a Prevention szerkesztője próbálta ki, mi történik akkor, ha minden egyes napját zabkásával indítja:

"Gyerekkoromban utáltam a zabkását. Furcsa, pépes állaga miatt gyűlöltem és inkább a joghurtomba kevertem ropogós hozzávalóként. Amikor viszont egy egészséggel foglalkozó lapnál kezdtem el dolgozni - és naponta több cikket olvastam arról, milyen jól is jön az a plusz rost -, elgondolkodtam, hogy ideje lenne még egy esélyt adnom a zabnak.

Egy bögrényi zab 5 gramm fehérjét és 4 gramm rostot tartalmaz. Utóbbi segít a szervezetnek szabályozni a cukorfelhasználást, így nem éhezel meg utána. Több kutatás is összekapcsolta az élelmi rostok gyakori fogyasztását a súlycsökkenéssel, a koleszterinszint csökkenésével és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának csökkenésével is. Ráadásul a zab ásványi anyagokban, például foszforban és magnéziumban is gazdag.

Bár elég olcsó alapanyag, mégis felforgatta a reggeli rutinom. Ez történt, amikor zabra váltottam.

Megtudtam, hogyan szeretem a zabkását

Banánnal, fahéjjal, mazsolával, 1 ek. mogyoróvajjal, kis vaníliával és kevés juharsziruppal - így a tökéletes. Egy ideig a banánt is belefőztem a kásába, de több edényre is csúnyán ráégett, ekkor cseréltem nyersre. Néha olajos magvakat, kókuszreszeléket, kakaót és csokit is teszek rá - péntekenként pedig Nutellát, így jutalmazom meg magam a fárasztó munkahét után.

Két hét kellett ahhoz, hogy rájöjjek, hogyan szeretem, de megérte. A méz és barna cukor túlságosan édesnek bizonyult és a tejválasztás is elég nehezen ment. Hétvégente sós variációkban is kipróbáltam, cheddar sajttal, zöldségekkel, de végül mindig visszatértem az édes, banános verzióhoz.

Teljes tejre váltottam

Anyukám zsírszegény tejjel itatott, én pedig mandulatejet ittam. De a tökéletes zabkásához vezető rögös úton többféle változatot is kipróbáltam: a teljes, zsíros tejet, kókusztejet, mandulatejet, sőt, még kenderből készültet is. Annak ellenére, hogy rengeteget olvastam arról, mennyire rossz a zsíros tej, számomra ez lett a zabkása szent grálja. Semmi sem hasonlítható hozzá. Szerencsére azóta csomó bizonyítékot találtam arra vonatkozólag, hogy a teljes tej nem vezet elhízáshoz.

Kihagytam a reggeli nasikat

A fehérjében gazdag reggelimnek hála sokkal tovább bírtam nassolás nélkül. Általában 10 óra körül szoktam elkezdeni keresgélni valamilyen snack után, de a zabkásának hála délig meg sem éheztem. Olyan is volt, hogy ebédidőben mentem edzeni és csak 1-kor tudtam ebédelni, ez sem okozott problémát. Volt, hogy kicsit korábban kellett ennem, de ez ritkábban fordult elő a tápanyagban gazdag reggelim miatt.

Olvasd el ezt is!
5 szuperfinom sós zabkása, ha nem szereted az édeset reggelire

Hiányzott, ha nem ezt tettem

Volt olyan hétvége, amikor nem zabot reggeliztem, mert utaztam, másokkal reggeliztem, vagy kipróbáltam az új gofrisütőmet. Örültem az ízbéli változatosságnak, de hiányzott az új reggelim következetessége.

A szokásaim rabjává váltam

Mivel minden nap ugyanazt reggeliztem, másképp indultak a napjaim. Vártam, hogy nyugodtan eszegethessem a zabkásámat egy jó könyvvel a kezemben. Ha nem úgy sikerült, ahogy kellene, akkor kicsit morcos is lettem. Amikor átálltam az új reggelimre, az egyik barátom megkérdezte, hogy hogy fogok életben maradni, ha azt a bébipapit eszem. Már őszintén mondhatom, hogy imádom és biztos, hogy a hét nagyobb részében reggelizek zabkását. Furán néztem azokra, akik ugyanazt ebédelték, mert unalmasnak tartottam, de rájöttem, hogy nagyon is jó dolog az, ha bevezetsz egy egészséges szokást az életedbe, amit szívesen követsz."


Nézd meg a galériánkat - 4 kép
4 tévhit a reggelivel kapcsolatban, amit ideje elfelejtened