Édes, édes, mégis megéri rákattanni a datolyára!
Amellett, hogy nassolni valónak sem utolsó, rengeteg egészséges édesség alapanyaga lehet a datolya. A mértékletesség azonban fontos vele kapcsolatban, mert magas a cukortartalma! A Runner's World írása.
A datolyapálma gyümölcse a datolya, amit a világ számos trópusi régiójában termesztenek. Általában szárított formában találkozhatsz vele itthon: a ráncos bőr azt jelzi, hogy kiszáradt, míg a sima bőr a frissességre utal. A fajtától függően a friss datolya meglehetősen kicsi és színes, az élénkvöröstől az élénksárgáig előfordul.
A következő előnyök miatt érdemes beépíteni az étrendbe!
Tápanyagban gazdag
Mivel szárított élelmiszerről van szó, a kalóriatartalma magasabb, mint általában a friss gyümölcsöké - körülbelül annyi kalória van a datoláyban, mint a szárított fügében vagy mazsolában. A datolya nagyrészt szénhidrátból áll, 100 gramm belőle a következőket tartalmazza:
Kalória: 277
Szénhidrát: 75 gramm
Rost: 7 gramm
Fehérje: 2 gramm
Ezek mellett van benne kálium, magnézium, réz, mangán, vas, B6 vitamin.
Rostokban bővelkedik
A datolya remek rostforrás, a rost pedig a székrekedés megelőzésével nagyon fontos. Elősegíti a rendszeres bélmozgást, ezenkívül hasznos a vércukorszint szabályozásában. A rost lelassítja az emésztést, és segíthet megakadályozni, hogy a vércukorszint evés után túl magasra emelkedjen.
A cikk a Runner's World oldalán folytatódik!
Ételek és italok magas cukortartalommal