7 tudományos ok, amiért a csoki nagyon is jó nekünk
Na nem mintha szükségünk lenne kutatási eredményekre ahhoz, hogy csokit együnk, de jó tudni, hogy pozitív oldala is van annak, ha nassolunk ilyesmit, pláne, ha az MINŐSÉGI csoki!
A mértékletesség a kulcs szinte mindenben, a csokievésben meg különösen! Ha figyelsz az alakodra és a megfelelő tápanyagbevitelre, akkor bizony érdemes okosan megválasztani a csoki mennyiségét és minőségét. Itt a minőségen hatalmas a hangsúly, hiszen ma millió féle csoki közül válogathatunk, ám nagyon nem mindegy például, hogy milyen magas kakaó és cukortartalmú mellett tesszük le a voksunkat.
Az viszont vitathatatlan, hogy egy szelet csoki bizony nagyon boldoggá tesz - a tudomány szerint is van pár erős érv a korlátozott mennyiségű csokievés mellett!
Segíti az endorfin termelődését
A csoki PEA-t, vagyis feniletilamint tartalmaz, amit például akkor állít elő a testünk, amikor szerelmesek leszünk. Ez a vegyület segíti a boldogsághormonok termelődését, nem csoda, ha sokkal jobb kedvünk lesz tőle.
Élénkít
A pulzusszámot növelő stimuláns, a teobromin nem csak a csokoládéra jellemző - de az egyetlen, hasonló étel, a macambo nem lett túl népszerű. A koffeinhez hasonlóan a teobromin blokkolja az adenozin receptorokat; ez azt jelenti, hogy megakadályozza a fáradtságot. A teobromin felezési ideje hosszabb, mint a koffeiné, tehát annak ellenére, hogy kevésbé érzed, hogy élénkít mondjuk a kávéhoz képest, mégis hosszabb ideig hat.
Magnéziumforrásnak is jó
A csokoládé iránti vágy a menzesz előtt teljesen jogos testi szükséglet: ennek oka a magnéziumtartalom, aminek nyugtató hatása van, és amely a szorongás csökkentésén túl segít a görcsök enyhítésében is.
Koffeint is tartalmaz
A csokoládé csak tizenkét milligramm koffeint tartalmaz adagonként, tehát nem egyenértékű egy csésze eszpresszóval vagy egy csésze kávéval (amelyek több mint ötven-száz gramm koffeint tartalmaznak), de ez elég ahhoz, hogy egy kis energialöketet adjon!
Anandamidot is tartalmaz
Ami azért lényeges, mert az anandamid egy kannabinoid vegyület, hatása a kannabiszhoz hasonló, ám ne izgulj: az étcsokiban csak nagyon kis mennyiségben van jelen. Kutatások szerint körülbelül 12 kiló csokit kéne megenni, hogy annak hatása egyenértékű legyen 1 marihuánás cigarettával.
Kicsit nyugtat is a csoki
A csokiban van L-triptofán, ami hozzásegít az étkezés utáni pihenéshez. A triptofántartalmú ételek önmagában fogyasztva nem váltanak ki álmosságot, szénhidrátra van szükség az aktiválódáshoz - a csokoládé cukor formájában tartalmazza ezeket a szénhidrátokat.
Antioxidáns hatású
A polifenolokban - egyfajta antioxidánsban - gazdag ételek fokozzák az általános kedélyállapotot, és segítik a kognitív és pszichiátriai rendellenességek megelőzését. A csokoládé polifenoltartalma a kakaóbab származási helyétől függően változik, de alapvetően egy bizonyos mennyiségben az összes csokoládé tartalmazza ezeket az értékes antioxidánsokat.
Hogyan lesz a kakaóból csokoládé?