Szundizás után minden ködös és tompa a fejedben? Sosem találnád ki, mi okozza ezt az érzést!

Getty Images
Joy.hu

A délutáni szundi elég csábító, de csak addig, amíg nem ébredsz fel belőle fáradtabban, mint előtte. Mégis, miért van ez így?

Veled is gyakran előfordul, hogy délután ledőlsz aludni egy kicsit, majd utána szinte rosszul érzed magad? Nemhogy nem vagy energikusabb, de fáj a fejed, tompák az érzékeid, és olyan a közérzeted, mintha tegnap túlzásba vitted volna a bulizást. Érthető, ha téged is idegesít a dolog, hiszen a szundizásnak nem éppen az lenne a lényege, hogy kipihentebb legyél? Ha nálad is mindig ez a helyzet, lehet, hogy te is az "alvás utáni tehetetlenséget" éled át!

Olvasd el ezt is!
Kikészítenek a forró éjszakák? 6 tipp, hogy mostantól jobban aludj nyáron!

Mindegy, hogy két órát vagy mindössze húsz percet aludtál, az alvás utáni tehetetlenség jellemzője, hogy szinte alig bírsz magadhoz térni belőle. Nehezedre esik a gondolkodás, össze vagy zavarodva, és úgy érzed, mintha kiszívták volna belőled az összes energiát. A helyzet az, hogy a tested ilyenkor nem hajlandó teljesen felébredni, és az agyad bizonyos területei még mindig az alvási fázisban vannak – annak ellenére, hogy te már felkeltél.

forrás: Getty Images

Amikor délután lefekszel aludni, és a biztonság kedvéért beállítasz egy ébresztőórát, elég valószínű, hogy az egyáltalán nem passzol össze az alvási ritmusoddal. Lehet, hogy még mélyen a REM-fázisban tartasz, ilyenkor pedig a tested tele van alvási hormonokkal, amelyek segítenek nyugodtan aludni. Ha ebből éppen sok van a szervezetedben a hirtelen ébredés idején, nehezebben térsz magadhoz, és akár fél órán át kellemetlenül érezheted magad.

Olvasd el ezt is!
Csak forgolódsz? 3 módszer, hogy többet aludj

Jó megoldás lehet erre a problémára, ha nem hangos csörgéssel ébreszted fel magad, hanem olyannal, ami lassan, fokozatosan hangosítja fel a lágy dallamot. Szintén nagyon hasznos ötlet, ha a szundizás előtt másfél órára állítasz be ébresztést, ugyanis egy átlagos alvási ciklus ennyi ideig tart. Amennyiben viszont nemcsak a szundizást, hanem az éjszakai alvást követően is rosszul érzed magad, érdemes beszerezned olyan ébresztőt, ami fokozatosan fénnyel tölti meg a szobát. Ezzel ugyanis akár a kora hajnali órákban is azt érezteti az agyaddal, hogy reggel van, és könnyebben tudsz felkelni az ágyból.