Itt a BMI halála, mutatjuk, mi jön helyette, ami sokkal, de sokkal jobb lesz!

Getty Images
Birta Brigi

Mert nem biztos, hogy kövér vagy, attól, hogy a BMI-indexes szerint igen!

A BMI, azaz testtömegindex egy ősrégi módszer annak megállapítására, hogy valakinek a testsúlya túl kevés, megfelelő vagy éppen magas-e. Még a 19. században találták ki, a lényege, hogy a kilogrammban megadott testsúlyt el kell osztani a a magasság négyzetével. Van néhány kalkulátor, ami legalább az életkort figyelembe veszi, de az alap így néz ki egy példán bemutatva egy 64 kilós, 170 centi magas nő esetében: 64/(1,7X1,7)=22,14

A kategóriák pedig így:

Testtömegindex (kg/m²) - testsúlyosztályozás:

< 16 súlyos soványság

16 – 16,99 mérsékelt soványság

17 – 18,49 enyhe soványság

18,5 – 24,99 normális testsúly

25 – 29,99 túlsúlyos

30 – 34,99 I. fokú elhízás

35 – 39,99 II. fokú elhízás

≥ 40 III. fokú (súlyos) elhízás

Olvasd el ezt is!
A sok futás mellett sem könnyű lefogyni, de ha megfogadod ezeket a tanácsokat, sikerülni fog!

Tehát ez a bizonyos nő egészséges súlyúnak számít.

A BMI-vel azonban az a legnagyobb baj, hogy nem veszi figyelembe az adott személy testösszetételét. Például lehet valaki vékony, ebből adódóan alacsony testsúlyú úgy, hogy közben semmi izomzata, ezzel szemben rengeteg – főként zsigeri – zsírja van, tehát nem is egészséges. Vagy például egy nagyon izmos ember is eshet a túlsúlyos kategóriába, holott nagyon is fitt.

Éppen ezért kutatók hosszú évek munkájával kitalálták a BVI-t, azaz a Body Volume Indicatort (testméretmutató), ami azt is figyelembe veszi, hogy az adott személy milyen testösszetétellel rendelkezik. Kezdetleges változatokban már elérhető akár iPad-applikációként, de csak 2020-ra válthatja le hivatalosan is a BMI-t, addig még azzal kell élnünk!