4 zöldség, amiket télen-nyáron iktass be az étrendedbe!
Minden évszakban lérdemes odafigyelni a megfelelő vitaminbevitelre. Mutatjuk is azokat az élelmiszereket, amiknek bár télen van szezonjuk, a nyári grillezések alkalmával lehet igazán ínycsiklandóan elkészíteni!
Cékla
Tele van antioxidánsokkal, ezáltal meggátolja a korai öregedést, emellett csökkenti többek között a magas vérnyomás és a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Ha sportolsz, akkor különösen érdemes minél több céklád enned, magas kálium, magnézium, vas és folsavtartalma miatt az izmokra ugyanis nagyon jótékonyan hat. Sőt, az emésztést is fokozza!
Feketeretek
Egy igazi, természetes gyógynövényként is számon tartott zöldség a fekete retek, aminek csodás hatásait már ősidők óta jól ismerik. Kiválóan csillapítja a köhögést, légúti megbetegedések és torokfájás ellen is hatásos. Védi a májat, jót tesz az epének, és kiváló antioxidáns forrás.
Csicsóka
A csicsóka az egyik legfontosabb élelmiszer a cukorbetegség, illetve a szív és érrendszeri problémák megelőzése ellen, ám az inulin az, ami miatt különösen érdemes csicsókát enni – lehetőleg minél gyakrabban. Az inulin egy növényi rostanyag, ami fokozza a szervezet öngyógyító képességét. A csicsóka a bőrt is sokkal szebbé teszi, nem hiába használják sok kozmetikai készítményben. Ha rendszeresen fogyasztod, a bőröd is meghálálja: hidratáltabb, feszesebb, üdébb lesz tőle.
Póréhagyma
Ha imádod a hagymaféléket, a póréhagymát télen ne hagyd ki az étrendedből: a benne található flavonoid, a kempferol véd a rákos sejtek kialakulásától, és javítja a keringést is. Ízületi gyulladással és magas vérnyomással küzdőknek is érdemes minél több póréhagyát enniük. A babavárás alatt is megéri előnyben részesíteni ezt a zöldséget, magas folsav tartalma ugyanis segíti a magzat egészséges fejlődését.