4 fontos vitamin és ásványi anyag, amit ajánlott szedni a várandósság alatt

Europress
Joy.hu

Nem csak a te, de a babád egészsége miatt is fontos, hogy a terhességed alatt a szervezetedben megfelelő mennyiségben legyenek jelen az alábbi vitaminok és ásványi anyagok.

Folsav

Sokan csak "terhesvitaminként" emlegetik - egy kismama folsav-szükségelete a várandósság alatt a normális kétszeresére nő, ez pedig körülbelül 400 mikrogramm. A megfelelő mennyiség a szervezetben csökkenti a babánál a különböző fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát, illetve a magzat központi idegrendszerének kifejlődése miatt is elengedhetetlen. Tabletta vagy étrendkiegészítő formájában, vagy pedig a hüvelyesekből, diófélékből lehet a legkönnyebben hozzájutni.

D-vitamin

Szintén egy esszenciális vitaminról van szó, amely a csontok egészséges fejlődését segíti elő. Ezen kívül, a terhesség alatti megfelelő D-vitamin-bevitel jelentősen csökkenti a kisbabánál a 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. Ezt is megtalálhatod a boltok polcain tabletta formában, de a tojás, a halfélék, a halolaj, a tejtermékek, vagy a máj is jó D-vitamin forrás lehet.

Vas

Nagyon fontos tudni, hogy a terhesség alatt a szervezet vasigénye mintegy kétszeresére nő! Számos kutatás bizonyította már, hogy a vashiány növelheti a koraszülés, illetve a különböző fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát. A megfelelő vasszint segít megelőzni a terhesség alatt a gyengeséget, fáradtságot, ingerlékenységet is.

C-vitamin

Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy az előbb említett vas felszívódásban is segít. Növeli a szervezet ellennálló képességét, így a terhesség alatt nem fogsz elkapni mindenféle nyavalyát, ha megfelelő mennyiségben szeded. Szakorvosok szerint a várandós nőknek 30%-al több C-vitamint kellene szedniük mint normálisan - ezt megteheted pl. tabletta vagy rágótabletta formájában, de a citrusfélék vagy a csipkebogyó is remek forrása ennek a vitaminnak.

Olvasd el ezt is!
A terhesség 4 kevésbé ismert jele

Te odafigyelsz a megfelelő vitaminbevitelre?