5 jel, hogy koffeinfüggő vagy

Europress
Birta Brigi

A kávéval, és koffeinnel mértékletesen fogyasztva semmi probléma nincs, sőt még előnyös hatásai is vannak. Viszont ugyanúgy rá lehet függni, mint egy drogra, és ugyanolyan nehéz lejönni a szerről. Ráadásul túlzásba vitt mennyiségben már kifejezetten egészségtelen.

Olvasd el ezt is!
7 folyamat, ami végbemegy a testedben kávéfogyasztás hatására

Ha az alábbi jelek igazak rád, már az egészséges határt jelentősen túllépve, koffeinfüggőnek mondhatod magad. Ez ellen pedig fontos, hogy tegyél valamit!

  • Fáj a fejed, ha kimarad a reggeli kávé
    A koffein érszűkítő, ezért lassabban áramlik hatására a vér, amitől akár a fejfájást is képes elűzni. Éppen ezért, ha valakinek a szervezete már teljesen hozzászokott a fogyasztásához, akkor fejfájást okoz az, ha kimarad a reggeli kávé.

  • Nagyon-nagyon morcos vagy nélküle
    A koffein stimulálja az agyban az örömért felelős részeket, így sokkal jobb a hangulatod a fogyasztásától. Azonban, ez visszaüt akkor, amikor épp még nem jutottál hozzá az adagodhoz!

  • Képtelen vagy koncentrálni nélküle
    A koffein adrenalin löketet ad a testednek, amitől éberebb és koncentráltabb leszel. Ha minden egyes nap megkapod az adagodat, ez lesz az alapállás, nélküle viszont könnyen szétesel, és nehezebben tudsz figyelni.
  • Egyre többre van szükséged ugyanazért a hatásért
    Ha hozzászoksz valamihez, és ez nem csak a koffeinre igaz, akkor egyre több és több kell ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érd el, amit korábban a kisebb adagokkal.

  • Nem tudsz lemondani róla
    Azt hiszed, tudsz nélküle élni, ám ha megpróbálod, akkor mégsem jön össze dolog. Hiszen a testi tünetek mellett mentálisan is függővé válhatsz!

Mindemellett imádjuk a kávét, a reggeli latténk nélkül mi sem szívesen indulunk el. Azonban azzal semmi baj nincs, ha naponta 1-3 kávét megiszol. Élvezd ki, és szeresd, de maradj mértékletes!