Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

8 lakásszépítő dekortipp, amit imádni fogsz

Lakatos Márk

Az otthonok csinosítása nálatok is központi kérdés, gondolom. Az meg, hogy közben ne menjen rá a ruhatár frissítésére eltett kis zsebpénz, még fontosabb… Szóval jönnek a tuti kis ötleteim, amiket csak nektek válogattam össze, még mielőtt elindulnék kolbászt sütni és stílustanácsot adni. Legyünk együtt sokoldalúak, Édeseim! ;)

Vázából kisasztal

Végtelen lehetőségek rejlenek ebben az ötletben! Kell hozzá egy széles nyakú váza – lehetőleg nagyméretű, hiszen asztalt készítünk – egy nagy, kerek tálca vagy régi asztallap, és olyan ragasztó, ami erre a felületre jó. ;)

A vázát fordítsd fejjel lefelé, az alját, de legalábbis a peremét kend be ragasztóval, erre ragaszd rá a tálat. A bútorlap szélét pingáld le csinosra, vagy díszítsd réz rajszögekkel, ha vagányabbat szeretnél, erre pedig helyezd rá az asztallapnak szánt elemet. Hagyd megszáradni a ragasztót, és próbáld meg nem felborítani! ;) Ha nagyon aggódsz amiatt, hogy felborul, próbáld ugyanezt ki egy drót kosárral. És kész, indulhat a csajoskodás, tegyél rá egy pár magazint, virágot, vagy a kedvenc könyveidet! ;)

Szőnyeg újragondolva

Nézz gyorsan körül a padláson vagy nagyi pincéjében, biztosan lapul valahol legalább egy olyan régi szőnyeg, amit már senki nem használ. Nekünk pont erre van most szükségünk, mert teljesen egyedi lakásdekorációs elem készíthető belőle pikk-pakk. A szőnyeg méretétől függően kell festő fólia, amit aláteszel, sok ruha/anyagfesték vagy spray, amivel lefested és felületvédő spray, amivel a végén lekezeled. (Utóbbit nagyobb áruházakban tudjátok beszerezni.) Porszívózd ki alaposan a szőnyeget, helyezd rá egy óriási fóliára, hogy még véletlenül se kenj össze mást!

Ezután kezdd el felvinni a színt egyenletesen addig, amíg el nem éred a kívánt intenzitású árnyalatot. Készíthetsz rá mintát is csíkozva vagy akár valami csinos formával. Hagyd száradni, jó sokáig, majd jó alaposan öblítsd át, és szárítsd ki teljesen. Utolsó lépésként fújhatsz rá felületvédő spray-t, ha biztosra mennél. Ne ess kétségbe, ha nem találtál ilyet a boltokban, e nélkül is szuperül funkcionál majd az újdonsült, egyedi lakásdíszed! ;)

Shibori technika

Lassacskán úgyis itt az ősz, hát készüljünk a bekuckózós, olvasós, teázós estékre. Ennek egyik elengedhetetlen kelléke egy pihe-puha, jóóóó nagy párna, melynek huzata szerintem akkor a legszuperebb, ha a saját ízlésvilágodat tükrözi! Én most egy batikolós, japán Shibori techinkával készült verziót választottam, ami egy kis frissességet visz a meleg otthonokba.

Ha tetszik az ötlet, nincs más dolgod, mint hogy beszerezz egy fehér, pamut-, vagy esetleg gyapjú-/selyemhuzatot a neked tetsző méretben, és kiöblítsd vízben, mosószer nélkül. Ha megszáradt, áztasd be egy műanyag lavórban só és mosószóda keverékébe, majd csavard ki, hogy nedves maradjon. Tekerd fel egy műanyag csőre, majd egy natúr színű zsineggel (nehogy Bridget Jones kék levesét kapjuk) körbe-körbe tekerd át, hogy rögzítsd. Ha megvagy, tűrd le a ruhát a cső egyik végébe, hogy kicsit besűrűsödjön az anyag. Itt elő kell venned a textilfestéket, amit választottál, és követni a hígítási útmutatókat. ;) Az anyagnak nagyjából 10 perc kell, hogy szép, élénk színt kapjon, de nyugpdtan segíts rá ecsettel, hosszában, a cső mentén végigfutva akár kétszer is. Ha elérted a megfelelő árnyalatot, vedd ki a vízből, jól nyomkodd ki, vágd le róla a gumikat és alaposan öblítsd ki. (Van, aki ilyenkor még beteszi egy célnak megfelelő mikrós zacskóba is az anyagot, és 5 percig melegíti a mikróban, hogy tartós maradjon a festék.) Ezután vágd le a zsineget, terítsd ki és szárítsd meg. Csodálatos, nem? ;) És ha már nagyon megy, akár más mintákat is kitalálhatsz!

Szőnyeget spárgából

Pofonegyszerű és nagyon jól néz ki - igazi vidéki vintage stílus! Kell hozzá kb. 200 méter vastag spárga,erős folyékony ragasztó, olló, egy nagyobb fólia, amin elkészítheted és némi kézügyesség, de az tényleg nem sok. Először is, a fólia, amit választasz alátétnek, végleg ott marad a szőnyeg alatt, hiszen ehhez ragasztasz. Számolj azzal, hogy kb. 1-1,5 m átmérőjű biztosan lesz a szőnyeg, úgyhogy legyen helyed. Ha felkészültél, kezdd el egy kis körrel a tekerést a földön, és viszonylag gyakran rögzítsd a csigát egy kis folyékony ragasztóval, hogy le ne tekeredjen később. Mikor elérted a kívánt szélességet, rögzítsd a szélét is ragasztóval, majd ha megszáradt rendesen, vágd méretre a fóliát az alján. Nem kell kapkodni egyébként, haladhatsz félórás etaponként simán. És akkor ezzel is megvolnánk, Lányok!! ;)

Pompom párna

Egy lakásban nem lehet elég díszpárna!! Minden hangulathoz kell egy, nem igaz? ;) Amit most mutatok, az egy különleges, mégis pofonegyszerű ötlet, melyeket akár egészen különleges színkombinációkban is el tudok képzelni, az alakzatokról nem is beszélve! Határ a csillagos ég, úgyhogy legyetek kreatívak! ;)

Amire szükséged lesz: párnahuzat, lehetőleg vászonból (erre ragad a legjobban a ragasztó és marad meg leginkább az alakzat), textilragasztó és pici pompomok. (A huzaton kívül mindent megtalálsz egy hobby boltban, ha mázlid van). Ha beszereztél mindet, már csak annyi a dolgod, hogy szabadjára engedd a fantáziád és alkoss, és tervezz, és ragassz! ;)

Színátmenetes üvegpohár

Talán már hallottátok az utóbbi években nagyon divatos „ombre” kifejezést - hajat is festenek ezzel a technikával, ilyet biztosan láttatok már! Na de ahhoz mit szóltok, hogy ilyen trendi, színátmenetes üvegpoharakat Ti is tudtok készíteni saját kezűleg!?! J A házibulik alapkellékei lesznek, és másból nem is lesztek hajlandóak Cosmót inni, ha egyszer elkészítitek! ;)

Kellenek hozzá egyszerű, átlátszó üvegpoharak, üvegfesték spray formában, ragasztószalag és újságpapír, hogy az asztal ne legyen festékes. Ragaszd körbe a képen látható módon a poharak tetejét, s alulról haladva kezdd el egyenletesen körbefújni őket. Alul kétszer-háromszor is körbe mehetsz, hogy sötétítsd a színt. Ahogy haladsz felfelé, úgy egyre távolabbról szórd a festéket és használj egyre kevesebbet belőle. Hagyd, hogy megszáradjon és TÁDÁMMM! Ultratrendi partikellékek születtek! Ja… a ragasztót azért szedjétek le róla! ;)

Tortatartó állvány

Az eddig a legegyszerűbb mutatvány! ;) A két összeillesztendő elemet ragasztóval rögzíted egymáshoz és kész is! Most mogyorófából, kaspóból és pohárból készült talpat hoztam nektek szemléltető példaként, egyszerű tányérokkal díszítve, de akár egy lefűrészelt antik asztalláb is lehetne a tartópillér. Nézzetek körül otthon, lehet, hogy 10 percen belül lesz egy új tortatálatok! ;)

Személyre szabott tányér készlet

Szerezz be hozzá néhány átlátszó üvegtányért, papírt, úgynevezett kréta tollat (tudjátok, ilyennel írnak a fekete táblákra az éttermekben), akrilfestékes filcet, celluxot és ollót. A kívánt kis szöveget írd fel vagy nyomtasd ki egy papírra, vágd körbe és ragaszd fel a tányér hátuljára úgy, hogy ha felülről nézed azt, olvasható legyen. Most a kréta tollal másold át a szöveget a tányér azon felére, amelyiken az étel szokott lenni. (Ne félj, lemossuk mindjárt ;), ezután fordítsd meg, távolítsd el az aljáról a papírt, majd az akril filccel másold át a szöveget a tányér aljára. Ha ezzel megvagy, nincs más dolgod, mint a belső felületről a kréta tollat lemosni, és kész is a remekmű! Rajzolhatsz, írhatsz, amit csak szeretnél, de csak kézzel öblítsd el evés után a tálat! ;)

Így készül:

És ilyen lesz, ha ügyes vagy! ;)

Édeseim, remélem találtok kedvetekre valót ezekből a szuper ötletekből! Hívjátok elő a kreatív éneteket és alkossatok, szárnyaljatok! Én is ezt teszem! ;) Csóóóók!

A kereséshez kezdj el gépelni!