7 fura mellékhatás, amit a minden nap fogyasztott ételek okoznak

Getty Images/Jacob Lindner
Bíborka

Biztos van néhány olyan tétel is a listán, amit már te magad is megtapasztaltál.

Mindenkinek ismerős a mondás, miszerint az vagy, amit megeszel és ezt sokszor szó szerint kell érteni. Az étel és az általa bevitt tápanyagok ugyanis kihatnak az emberi test működésére és változására, és most nem csak a kilókra gondolunk. Létezik pár bizarr mellékhatás, amit bizonyos ételek elfogyasztása vált ki. Ezekből hoztunk most párat, amit valószínűleg te is megtapasztaltál már az életed során.

1. Megdagadnak az ujjak a sós ételektől

A sós ételek nátriumtartalma magas, aminek vízvisszatartó hatása van. Ez puffadást okoz, ami akár az ujjak duzzanatában is megnyilvánulhat. Az ajánlott napi nátrium mennyiség egyébként 2300 milligramm alatt van jelenleg, ám kutatások szerint átlagban 3400 milligrammot is elfogyasztunk naponta, amit a feldolgozott élelmiszereken keresztül juttatunk a szervezetünkbe. Ne gondold, hogy a sós chips a fő bűnös, hiszen a pizza, a hamburger, a konzervek és a fagyasztott ételek, valamint a különféle öntetek is felelősek a nátriumbevitelért.

forrás: Getty Images/rudisill

2. A gomba kiütéseket okoz

Persze bármilyen étel képes kiütéseket okozni, amire allergiás vagy, de a shiitake dermatitis egy létező probléma, amit a shiitake gomba elfogyasztása után az emberek 2%-a megtapasztal. Ezek megjelenhetnek a végtagokon, a törzsön, de a nyakon és a fejen is. Általában a rosszul elkészített gomba okozza a problémát, így érdemes alaposan előkészíteni.

Olvasd el ezt is!
Tofu, chai tea, gomba - 4 smoothie szokatlan hozzávalókból, ami még fogyaszt is

3. A spárgától kellemetlen szagú lesz a vizelet

A zöldségnek számos pozitív hatását ismerjük, hiszen amellett, hogy magas a C-vitamintartalma, kiváló folsav- és A-vitaminforrás is. Amellett viszont nem lehet szó nélkül elmenni, hogy kénes, szúrós szagú vizeletet okoz, ami a kéntartalmú vegyületek lebomlásának eredménye. Ha sosem éreztél semmi furcsát a spárga elfogyasztása után, ezzel sem vagy egyedül. Az emberek egy része ugyanis nem érzi a vegyület szagát vagy nem képes előállítani az illatanyagokat – erről a mai napig vita folyik a tudósok között.

4. A tejtermékek hashajtó hatásúak lehetnek

Persze abban az esetben, ha valaki érzékeny a fő összetevőjükre, a laktózra. A laktózérzékenyek ugyanis nem tudják megemészteni a laktózt, mert a szervezetük nem termel elegendő laktáz enzimet, így amikor tejtermékeket fogyasztanak, gázokat, gyomorgörcsöket és hasmenést tapasztalhatnak.

forrás: Getty Images/Wanwisa Hernandez / EyeEm

5. Túl sok répától és édesburgonyától besárgulhat a bőr

A magas béta-karotintartalmú élelmiszerek fogyasztása sárgásra színezi a bőrt, ami főleg a kézfejen és a lábfejen lesz látható. Ennek egyszerű magyarázata van: a felhalmozódott anyagnak nincs hova mennie, miután a véráramba került, így a bőr alatt raktározódik el.

Olvasd el ezt is!
3 fantasztikus édesburgonyás recept, amik bőségesen feltöltenek energiával

6. A csípős szósz álmatlanságot okozhat

Korábbi tanulmányok bizonyítják, hogy a csípős és pikáns ételek és szószok megnehezítik az elalvást. A tudósok szerint ennek a hőszabályozáshoz lehet köze, vagyis a test nem tud megfelelő belső hőmérsékletet kialakítani ahhoz, hogy az illető ellazuljon. Ez általánosságban a fűszeres ételekre is igaz.

7. A szerecsendió hallucinációkat okozhat

Ki gondolta volna, hogy a látszólag ártalmatlan szerecsendió ilyen hatást is ki tud váltani. Pedig a benne található miriszticin egy olyan természetes vegyület, aminek tudatmódosító hatása van, ha nagy dózisban fogyasztjuk. A nagymértékű fogyasztása viszont egyáltalán nem ajánlott, ugyanis hányingert, hasmenést is okozhat, ráadásul szív- és idegkárosító hatása is lehet.

Ezeket a teremtményeket is érdemes csekkolni!

Nézd meg a galériánkat - 10 kép
10 bizarr külsejű állat, ami mintha csak a mesében létezne

Forrás: Eatthis