Nem lehet elrontani? 5 hiba, amit jóga közben véthetsz

Joy.hu

A keleti filozófia szerint csak jól csinálhatod ugyan, de ott nem tudják, hogy a nyugati észjárás milyen makacs…

1. Nincsenek összhangban a mozdulataid a légzéseddel

A jóga egyik alapja, hogy szinkronba kerüljön a légzésed a mozgással. Ettől jön létre az a fajta energiaáramlás, ami az egész folyamat lényegét adja. Ha sportnak fogod fel, és a pozíciók tökéletességére ügyelsz, valószínűleg nem tudsz összpontosítani a mély és egyenletes levegővételre.

2. Máshová veszed a levegőt, mint kellene

Oké, nyilván hova vennéd, ha nem a tüdődbe? De figyeld csak meg, hol érzel pontosan tágulást és szűkülést! Sajnos nem szerencsés, ha a melled vagy a hasad környékén, mert a helyes technika a rekeszizomlégzés, amit kezdőként könyöktámaszos hasonfevésben (például szfinxben) tudsz a leginkább átvenni.

Olvasd el ezt is!
5 kérdés, amit fel kell tennie a jógaoktatódnak, de nem szokta

3. Feleslegesen befeszülsz

Behajlított lábujjak, merev vállak, elfehéredett ujjbegyek… Hát ezek nem kedveznek az elmélyülésnek. Amikor belehelyezkedsz egy testhelyzetbe, mindig vizsgáld meg belülről, hogy van-e bárhol szükségtelen feszülésed.

4. Teljesítménykényszer miatt feszegeted a határaidat

A jóga nem ismeri a „kell” és a „verseny” fogalmát. Ideális esetben nem is nagyon látod, hogyan és mit csinálnak a többiek, illetve elfogadod, hogy nincs két olyan alkalom, amikor egyforma lenne akár a saját tested teljesítőképessége.

5. Zokni vagy kesztyű van rajtad

Gyakorlás során csakis akkor lehet szükség ezekre a kiegészítőkre, ha matrac nélkül jógázol, és nélkülük nem lennél stabil a padlón. Mivel azonban az emberek döntő többsége azért matracpárti, ez nagyon ritka esetnek számít.


Ugye, te nem szoktad ezeket elkövetni?