3 egyszerű desszert, ami még a szívednek is jót tesz
Ezek az édességek nemcsak finomak, de bűntudat nélkül fogyaszthatók és még az egészségednek is jót tesznek.
A szív- és érrendszeri megbetegedések nagyon gyakorinak számítanak az idősebb korosztály körében, így nem lehet elég figyelmet fordítani a megelőzésre. Természetesen az étkezésnek (és persze a testmozgásnak) ehhez is köze van, ahogy nagyjából mindenhez, ami a testünkben zajlik, így fontos, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, amik óvják az egészségünket.
Dr. Dariush Mozaffarian kardiológus szerint három csoportba oszthatjuk az élelmiszereket aszerint, hogy milyen mértékben érdemes őket fogyasztani:
- Egészségmegőrző ételek, amik a szív- és érrendszerre is jó hatással vannak: ide tartoznak a gyümölcsök, magvak, zöldségek, hal, növényi olajok, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek és a joghurt
- Mértékkel fogyasztandó ételek: ide tartoznak a sajtok, szárnyasok, tej, tojás, vaj, a nem feldolgozott vörös húsok
- Ételek, melyeknek fogyasztását minimálisra kell csökkenteni: finomított gabona, keményítő, cukor, feldolgozott élelmiszerek, magas nátriumtartalmú ételek
Az első csoportban található élelmiszerek polifenolokkal és egyéb tápanyagokkal segítik a szív egészségét és csökkentik a gyulladásos folyamatokat, így érdemes őket napi szinten fogyasztani. Persze ez nemcsak azt jelenti, hogy nyersen, előétel vagy főétel formájában kerülhetnek a tányérra, hanem ízletes desszertek is készülhetnek belőlük. Ehhez adunk most három tippet is.
9 személyre
- 1/2 csésze sárgarépa, lereszelve
- 1 csésze datolya, finomra vágva
- 1 csésze víz
- 1 csésze mazsola
- 1/4 csésze vaj
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 2 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 csésze dió, apróra vágva
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.
2. lépés
Tedd egy serpenyőbe a sárgarépát, a datolyát, a vizet, a mazsolát, a vajat és a fűszereket. Lassan forrald fel a keveréket, és főzd 5 percig, majd hagyd kihűlni.
3. lépés
Közben keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a dióval együtt a nedves keverékhez. Keverd össze az egészet egyneművé.
4. lépés
Öntsd a tésztát egy 9x13-as, jól kivajazott és kilisztezett formába.
5. lépés
Süsd 45-50 percig.
9 személyre
- 2 csésze őrölt mandula
- 3 evőkanál stevia
- 1 tojásfehérje
- 1/4 teáskanál mandula kivonat
- 18 fél pekándió, opcionális
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
2. lépés
Szórd a darált mandulát és az édesítőszert egy közepes tálba, majd tedd félre.
3. lépés
Habverővel verd fel a tojásfehérjét és a mandulakivonatot egy kis tálban, amíg habos nem lesz. De arra ügyelj, hogy ne legyen túl kemény a hab.
4. lépés
Fokozatosan keverd össze a tojásos keveréket a darált mandulával és a cukorral, amíg a keverék meglehetősen kemény masszává nem válik. Lehet, hogy nem lesz szükséged az összes tojásfehérjére. Ügyelj arra, hogy a keverék ne legyen túl lágy.
5. lépés
Egy evőkanál segítségével halmozd egy sütőpapírral bélelt tepsire a cookie-kat. Vízbe mártott villával enyhén lapítsd el a keveréket. Majd nyomj egy pekándió felet a sütik közepébe.
6. lépés
Süsd 10-12 percig 175 fokon, ne hagyd, hogy a kekszek túlságosan megbarnuljanak.
8 személyre
- 4-5 darab narancs
- 6 tojás
- 1 csésze cukor, plusz 2 evőkanál
- 2 csésze őrölt mandula
- 1 teáskanál sütőpor
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.
2. lépés
Tedd a narancsot egy fazék hideg vízbe, forrald fel és főzd 2 órán át.
3. lépés
Csepegtesd le, és ha kihűlt, vágd félbe a narancsokat és magozd ki. Héjastól dobd a turmixba és keverd össze.
4. lépés
Add hozzá a többi hozzávalót és keverd pépessé, majd bélelj ki egy kisebb tortaformát.
5. lépés
Önts a keveréket a formába és süsd nagyjából egy órán keresztül. 40 perc elteltével takard le a tetejét alufóliával, hogy ne égjen le. Tűpróbával ellenőrzid.
Novembertől márciusig a D-vitamin pótlása is elengedhetetlen, a galériánkban ehhez is mutatunk néhány tippet:
5 vegán recept gombával a D-vitaminhiány pótlásáért