Fitt
Miért okoz függőséget a pizza íze?
Máris itt a nyár egyik legnagyobb trendje: a stílusos nők lecserélték a farmert erre a nadrágra
Bizony, ez még a farmer nadrágnál is nagyobbat fog szólni.
5 szobanövény, ami kész vagyonokat ér és sokan nem is tudnak róla
Ezek a növények nemcsak szépek, de rendkívül értékesek is. Vajon a te otthonodban lapul belőlük? Ideje megnézni!
4 csillagjegy, aki még májusban találkozik élete szerelmével: romantikus csodák várhatóak!
A május nemcsak aranyesőt, pénz és jókedvet hoz magával, hanem vad, szenvedélyes energiákat is…
Napi horoszkóp május 15.: a Mérlegek mindennél jobban vágynak egy bizonyos dologra, a Skorpiókat valaki választás elé állítja
A hét közepén is izgalmas üzenetek várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!
A pizza népszerűségének persze megvan a maga oka. Az emberek kedvelik a zsíros, édes, tápláló, komplex ételeket – a pizzára ez mind igaz. A sajt zsíros, a hús feltétek (sonka, csirke) táplálóak, a szósz pedig édes. A pizzafeltétekben – a paradicsomban, sajtban, pepperóniban és a kolbászban bőségesen megtalálható a glutamát nevű összetevő. Amikor a glutamátot megérzik az ízlelőbimbóink, az agyunk izgalomba jön – és még többet akar belőle. Ettől az összetevőtől tényleg összefut a szánkban a nyál, annyira várjuk a következő falatot.
A hozzávalók kombinációja is megteszi a magáét: a sajt és a paradicsom tökéletes párost alkotnak. Összetevőik ugyanis sokkal jobb ízűek együtt, mint a két ételé külön-külön. Egy másik tulajdonság, amitől a pizza olyan jóízű lesz: az alkotóelemei barnára sülnek a sütőben. Az ételek két kémiai reakció miatt sülnek barnára és ropogósra: az egyik a karamellizáció, ami akkor megy végbe, amikor egy élelmiszer cukortartalma megbarnul. A legtöbb étel legalább egy kevés cukrot tartalmaz: ha 230 és 330 fok közé hevítik az ételt, a cukor elkezd megbarnulni. A karamell több ezer összetevőből áll, így az egyik legösszetettebb élelmiszerkészítmény. Az olyan összetevők, mint például a hagyma és a paradicsom sütés közben karamellizálódnak a pizzán, ami így édes és ízletes lesz. A barna, ropogós széle szintén a karamellizálódás eredménye.
Az, hogy a hús és a sajt is megbarnul a pizzán, egy másik folyamat eredménye. A Maillard reakciót Louis-Camille Maillard francia kémikusról nevezték el. Ez a folyamat akkor következik be, amikor a magas fehérjetartalmú ételekben, például a sajtban és a pepperóniban az aminosavak hevítés közben reakcióra lépnek a cukorral. Az, hogy a pepperóni ropogós lesz és feltekeredik a széle, a sajt pedig megbarnul és buborékkok képződnek rajta, a Maillard reakció eredménye.
Kenyértészta, sajt és paradicsom – a pizza olyan egyszerű ételnek tűnik, és mégis milyen bonyolult folyamatok zajlanak, miközben sül és miközben eszed. Ezeket a pizzákat azonban nem akármivel pakolták meg:
The Conversation
Hogy tetszett a cikk?
Fitt
Az új legjobb barátnőd, aki motivál a fittebb életmódra
Promóciók
Ints búcsút a striáknak és a pigment- vagy napfény okozta foltoknak!
Promóciók
A New Balance a legendás szürke színét ünnepli, a legnagobb sztárok pedig odáig vannak érte!
5 rejtett jel, hogy valaki nárcisztikus: ha ezeket tapasztalod, menekülj!
Nem mindig olyan könnyű felismerni egy nárcisztikus férfit, főleg akkor nem, ha te végtelenül empatikus, gondoskodó személyiség vagy! Most segítünk!
12 elítélt történelmi alak és a kedvenc filmjeik - mit nézett Hitler, Jeffrey Dahmer, Kim Dzsongil?
Igen meglepő ez a filmes lista! A történelem legelítéltebb alakjainak kedvenceit gyűjtöttük össze, amikért egyébként sok millióan rajonganak!
Leonardo DiCapriónak is vannak kedvenc filmjei, nem is akármilyenek!
Az Oscar-díjas színésznek érdemes lehet adni a szavára.
8 ikonikus női sztár a 90-es évekből, aki mára teljesen felismerhetetlen lett
A 90-es évek minden túlzás nélkül legendás. A divat, a filmek, és persze a sztárvilág fénykora miatt is.
Bebizonyítjuk, hogy a Balaton tavasszal is menő! Erre indulj, ha a magyar tengernél jársz!
Szerencsére az utóbbi időben már tényleg kezd megdőlni az a tévhit, hogy csak a főszezonban, azaz a nyári melegben érdemes ellátogatnod a Balatonhoz. Bár a víz hőmérséklete még sokak számára biztosan nem érte el az ideális szintet, adunk pár ötletet, amelyekkel biztosan meghozzuk a kedveteket, hogy mihamarabb felfedezzétek a Balcsi környékét!
Rózsaszín mánia: 5 akciós sminkcucc, amitől úgy fogod érezni magad, mintha a Bridgerton család tagja lennél
Nyakunkon A Bridgerton család harmadik évada, így adta magát a dolog, hogy a legszuperebb kincseket kutassuk fel a Notino oldalán.