Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Készíts házi granolát 5 egyszerű lépésben!

granola, müzli,
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek május 5-én véget ér egy 15 éve tartó átok: fantasztikus év vár rájuk!

Hosszú és nehéz időszakot zárhat le 4 csillagjegy, ami pedig ezután következik, az több, mint csodálatos!

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Olvasd el!

4 csillagjegy, aki meg fog gazdagodni a közeljövőben

Az asztrológusok szerint egy különösen varázslatos és szerencsés időszak előtt áll néhány csillagjegy!

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 3.: a Rákokra hatalmas sikerélmény vár, a Mérlegek elbizonytalanodnak egy korábbi döntésük kapcsán

A hét utolsó munkanapján is izgalmas kalandok várnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

7 undorító dolog, amit titokban minden nő csinál

Bár senkinek nem beszélünk ezekről a dolgokról, titokban mégis rendszeresen csináljuk nőként!

Olvasd el!

Megtudhatod, ki az őrangyalod a csillagjegyed szerint: ebben fog segíteni neked életed során

Tudtad, hogy személyes őrangyalod van? Az őrangyalok az égi segítőink, akik mindig a mellettünk állnak, védelmeznek és támogatnak minket az életünk során. És mostantól még könnyebb megtalálni a tiedet! A csillagjegyed alapján ugyanis felfedezheted, hogy ki az őrangyalod, és milyen tulajdonságokkal rendelkezik.

Olvasd el!

A D-vitamin-túladagolás veszélyei: sok egészségügyi problémát okozhat!

A D-vitamin elengedhetetlen a szervezetünk számára, de mint minden más tápanyag esetében, fontos odafigyelni a megfelelő adagolásra. Azonban kevesen gondolnák, hogy a D-vitamin túladagolása is veszélyes lehet. Ezért fontos tudni, hogy milyen tünetek utalhatnak arra, hogy esetleg túl sok D-vitamint szedünk, valamint hogyan lehet megelőzni a túladagolást.

Facebook
Twitter
Pinterest
Eddig nem ettél ilyesmit? Vagy imádod nagyon, de nem akarsz még több cukrot fogyasztani? Megéri otthon készíteni a granolát: nem csak időt és pénzt spórolsz vele, de az alakodnak is jót tesz!

Beismerem, komolyan granolafüggő lettem az elmúlt években - és azzá tettem a családomat is. Sőt, olykor ajándékba is készítek, mert mutatós, egészséges, isteni - mindig sikere van. A rohanós reggelek egyik alapkelléke, mert 2 perc alatt a segítségével elkészül a tökéletes napindító, ami utána órákra eltelít és feltölt energiával.

Természetesen a bolti, csomagolt granolák között is vannak egészségesek, ám érdemes megnézni, melyik mennyi cukrot, édesítőszert tartalmaz - mert ezekben általában bővelkednek.

A granola egyébként az Egyesült Államokban indult hódító útjára még a 19. században, alapja a zabpehely, amit általában valamilyen zsírral, édesítőszerrel, magokkal, aszalványokkal készítenek, és fontos tulajdonsága, hogy sütni kell. Az elkészült granolát joghurtttal, tejjel, gyümölcsökkel fogyasztják ízlés szerinti feltétekkel - de a cukortartalom miatt bizony könnyen meg lehet csúszni vele.

Az én trükköm épp ezért az, hogy csakis egy leheletnyit édesítem a granolát, és az elkészülése után is csak friss gyümölcsökkel, natúr joghurtokkal fogyasztom. Hatalmas kedvencem a következő: 2 deci mandula vagy kókuszjoghurtba teszek 2-3 evőkanál granolát, elkeverem, megy rá kókuszchips, egy kis chia és lenmag, és egy kis marék idénygyümölcs. Nincs ennél jobb reggeli - mutatom is a granola alapreceptjét!

granola, reggeli,
forrás: Pexels.com/Ovidiu Creanga

Az alap: a zab

Segíti az emésztést, jót tesz a bőrnek, a hajnak, a vércukorszintnek. Én aprószemű zabpehellyel készítem, de igazából egyéni preferencia, melyik áll hozzád közelebb. 2-3 bögre zab lehet a granola alapja, de az egyik bögrét felcserélheted akár quinoára, kölesre, árpára is.

Kell valami zsír!

Fontos, hogy valami összetartsa a granolát. A mennyiség attól függ, mennyi és milyen alapot használsz, én 2-3 bögre zabpehelyhez egy kis csésze kókuszolajat teszek, de a sütéshez használható olívaolaj vagy avokádóolaj is jó megoldás.

Édesítheted!

Nem kell teljesen natúrnak lenni a granoládnak, de a sok cukor is felesleges. Én ehhez a mennyiséghez 2 evőkanál mézet vagy juharszirupot használok, de alapvetően a kókuszvirágcukor és a barnacukor is jó bele, ha nem törekszel annyira a cukor elhagyására.

De van egy másik opció is, amit időnként alkalmazok, ám akkor tovább kell sütni a granolát: ha van otthon 1-2 nagyon érett banán, azt pürésítem le és keverem az alaphoz, de egy pohár gránátalmalé vagy 100%-os almalé is remek opció.

Jöhetnek a magok, az ízek!

Ha egy egyszerű granolát szeretnél, a fentiekkel meg is van a klasszikus verzió. Én viszont a zabpehely, zsír, juharszirup kombó után még szórok bele 1 marék kesudiót, egy kis chia magot, lenmagot, szezámmagot, mert úgy szeretem, ha ezek is megpirulnak, de alapvetően ezeket akár a kész granolához is hozzá lehetne tenni.

Az alapból nálam sosem maradhat ki a kávéskanál fahéj és egy kis vanília kivonat. Szuper ízt adnak neki!

Olvasd el ezt is!

Jöhet a sütés!

Jöhet a tepsi, amire az összekevert granola alapot szépen kiszórom, kilapítgatom. Nehéz pontosan megmondani, mennyit süsd a granoládat, mert nagyban függ attól, miből mennyit használtál. Én általában 180 fokra felmelegített sütőben sütöm 6-7 percig, majd 160 fokon addig, amíg nem kap az egész aranybarna színt többszöri átkeverés mellett. Ez, ha kihagyom a banánt, 20-30 perc. Ám ha banánnal vagy gyümölcsével készítem, akkor lehet egy óra is. A lényeg, hogy többször keverd át sütés közben, és amikor kihűlt, roppanjon a szádban.

Akár aszalt gyümölcsökkel, csokival is eheted a végén, de figyelj rá, hogy ezek mind komoly kalóriákat jelentenek!

granola, zab,
forrás: Pexels.com/Markus Spiske

Az elkészült granolát tárold jól záródó dobozban vagy üvegben - hetekig bőven kibírja, így mindig van mihez nyúlnod a rohanós reggeleken!

Galéria / 4 kép

5 egyszerű, finom és olcsó étel a strandra

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

10 tejmentes, kalciumban gazdag étel, ami megelőzheti a csontritkulást

Lehet, hogy nem gondolsz sokat a csontjaidra, de általános egészséged fontos részét képezik. Mint egy ház alapja és kerete, a csontok az infrastruktúra kritikus részét képezik. Nem csak a végtagjaidat támogatják; lehetővé teszik a szabad mozgást és védik belső szerveket is.

Kép

A csillagjegyek élete hatalmas változást vesz májusban a kínai asztrológia szerint: ez vár rád a Föld-Kígyó havában!

Május a Föld-Kígyó hónapja 2024-ben a kínai asztrológia szerint! A Föld-Kígyó intelligens, mindenkivel barátságos és szórakoztató. Kiegyensúlyozott, alapos és bölcs, tanácsait általában érdemes megfogadni!

Kép

Híres színészek felfedték, kitől kapták életük legjobb filmes csókját

Nem véletlenül érezzük azt, hogy sok esetben nagyon jól működik a kémia két színész között a filmvásznon... Most néhány sztár elárulta, kitől kapta élete legjobb filmes csókját!

Kép

5 izgalmas dolog, amit már most tudunk a Bridgerton új évadáról

Ideje pezsgőt bontani, hiszen május 16-tól végre streamelhető A Bridgerton család harmadik évadjának első négy része a Netflixen, amiben Colin és Penelope szerelméé a főszerep!

Kép

Egy trükk, amivel könnyebben megtudhatod a pontos melltartó méretedet

Ha sokszor szenvedsz amiatt, mert soha nem jó méretű melltartót veszel magadnak, akkor nyugi, érkezik a segítség! Ezzel a trükkel ugyanis pillanatok alatt kiderítheted a pontos méretedet!

Kép

4 csillagjegy, akinek május 5-én véget ér egy 15 éve tartó átok: fantasztikus év vár rájuk!

Hosszú és nehéz időszakot zárhat le 4 csillagjegy, ami pedig ezután következik, az több, mint csodálatos!