Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Eljött az év legborúsabb időszaka: ezt teheted a mentális egészségedért

Eljött az év legborúsabb időszaka: ezt teheted a mentális egészségedért
A nap cikke

Nagyon úgy tűnik, hogy igaz: összejött a Bridgerton két sztárja a való életben

Ezek a fotók most ismét nagy figyelemnek örvendenek, és egyre többen vélik úgy, hogy egy párt alkot a két sztár.

Promóciók

A New Balance a legendás szürke színét ünnepli, a legnagobb sztárok pedig odáig vannak érte!

Promóciók

Ints búcsút a striáknak és a pigment- vagy napfény okozta foltoknak!

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 14.: az Ikreknek érdemes kevesebbet aggodalmaskodniuk, a Mérlegek számukra fontos projekten dolgoznak

A csillagok a mai napra is izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

8 hollywoodi sztár, aki csak 40 felett coming outolt

Egy ember szexuális irányultsága vagy nemi identitása nem lehet szégyellnivaló.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek egy életre szóló lehetőség kínálkozik a közeljövőben: nagy változások jönnek!

A tavaszi szellő a meleg mellett igazi csodát is hozott az életünkbe, hiszen sokaknak végre most kezd igazán jó lenni a 2024-es év, többek között az anyagi biztonság, az álmok megvalósítása és a rengeteg pozitív energia miatt.

Olvasd el!

9 dolog, amit a pasik csak akkor csinálnak, ha nagyon szerelmesek

Sokszor nehéz különbséget tenni vonzalom és igaz szerelem között, pedig óriási különbség van a kettő között, ami a férfiak esetében még inkább igaznak mondható.

Olvasd el!

Erre nem számítottunk: Ryan Reynolds és Blake Lively egy hónapig Budapesten tartózkodnak

Hollywood egyik kedvenc álompárja a bennfentesek szerint egy belvárosi szálloda luxuslakosztályában tölti majd a következő négy hetet.

Facebook
Twitter
Pinterest
Bármennyire is szeretnénk, sajnos nem alhatunk téli álmot, ezért meg kell tanulnunk megőrizni a mentális egészségünket a legszürkébb, legenerváltabb hetekben is. Az alábbi tippjeink megóvhatnak a szezonális affektív zavartól.

A téli időszámítás kezdetének általában mindannyian örülünk, hiszen az óraátállításnak hála hatvan perccel többet alhatunk a megszokottnál – ráadásul ehhez Hermione Granger időnyerőjére sincs szükségünk. A lelkesedésünk azonban nem tart sokáig, mivel a november előrehaladtával a napok egyre rövidebbnek, illetve sötétebbnek tűnnek és ilyenkor még a közelgő karácsonyi ünnepek gondolata sem tud felvidítani minket.

Ha te is arról ábrándozol, bárcsak hibernálhatnád magadat tavaszig, akkor elképzelhető, hogy a depresszió egyik fajtájától, a szezonális affektív zavartól (SAD) szenvedsz, amely letargiával, hangulatingadozással, megnövekedett alvásigénnyel, túlevéssel és energiátlansággal járhat. Nem csoda tehát, hogy ezek a hetek „kiérdemelték” az év legkomorabb időszakának címét. (Egy dániai kutatás például rávilágított arra, hogy az 1995 és 2012 között eltelt években novemberben 11%-kal nőtt azon emberek száma az országukban, akiket depresszióval diagnosztizáltak.) Bár a napfényes órákat természetesen nem tudjuk hosszabbra nyújtani, mégis felvehetjük a harcot a novemberi blues-zal ellen. Eláruljuk, hogyan teheted ezt meg!

1. Ne a kávétól reméld a csodát!

Ha letörtnek, motiválatlannak, kimerültnek érzed magad, az első utad máris a kávéfőződhöz vagy a kedvenc kávézódhoz vezet? Hidd el, megértjük, miért teszed ezt, mégis arra biztatunk, hogy keress más megoldást az energiaszinted felturbózására. A titok valójában nem az eszpresszóban, hanem az egészséges étrendben rejlik, amit gyümölcsökkel, zöldségekkel és egészséges fehérjékkel kell gazdagítanod. Persze a D-vitamin pótlásáról sem szabad elfelejtkezned, mivel a napfényes órák hiányában nem hagyatkozhatsz a természetes bevitelre. A feketéd helyett pedig érdemes inkább zöld teát kortyolgatnod a felfrissülésért, de bevetheted a matcha teát is, aminek kifejezetten alacsony a koffeintartalma: így nem adagolhatod túl az utóbbit a leghangolóbb napokon sem.

2. Válj reggeli pacsirtává!

Borzalmas tanácsnak hangozhat, ennek ellenére igenis azt tanácsoljuk, hogy ebben a komor időszakban próbálj meg reggelente hamarabb felkelni a megszokottnál – például hat órakor. Minél korábbra állítod az ébresztődet, annál több dolgot végezhetsz el napfényben és ez óriási hatással lehet a produktivitásodra, továbbá a szezonális affektív zavar tüneteit is enyhítheted vele.

3. Hagyd el a komfortzónádat!

Amint beköszönt a téli időszámítás, az ágyad válik a kedvenc helyeddé az egész világon? Nem hibáztatunk ezért, mert aligha akad csábítóbb egy esős, hűvös napon, mit bevackolni magunkat a takaró alá és elmerülni a Netflix feneketlen kínálatában – lehetőleg valamilyen egészségtelen nassolnivaló társaságában. Ugyan a pihenés a self-care fontos része, nem hanyagolhatod a testmozgást sem. Az edzés bizonyítottan hangulatjavító és stresszcsökkentő lehet, a jótékony hatásait pedig gyakorlatilag azonnal megtapasztalhatod. Ha minden észérv ellenére semmi kedved kondiba menni vagy részt venni egy izzasztó spinning órán, akkor egyszerűen csak sétálj húsz-harminc percet a környékeden, esetleg kapcsold be a kedvenc Spotify-playlistedet és táncold körbe a lakásodat. (Igen, ez is edzésnek számít!)

4. Vigyél rendszert a napjaidba!

Télen hajlamosak vagyunk úgy érezni, mintha Az 50 első randi főhősnőjéhez hasonlóan újra és újra ugyanazt az egy napot élnénk át: csak Lucy és Henry romantikus kalandjával ellentétben a mi 24 óránk szürke, hideg és letargikus. A jó hír az, hogy beleszólhatunk a saját sorsunk forgatókönyvébe: különböző reggeli és esti rutinok bevezetésével boldogan fekhetünk le aludni éjszakánként. Az efféle rendszeres, mindennapos tevékenységek csökkenthetik a stresszt és javítják a hangulatunkat: ráadásul tényleg apró lépésekkel hatalmas eredményeket érhetsz el. Ha elalvás előtt vagy ébredés után meggyújtasz egy illatos gyertyát és olvasol pár oldalt az aktuális könyvedből, vagy munka után mindig kipróbálsz egy új receptet vacsorára, hamarosan egészen más fényben látod majd a korábban végeláthatatlannak tűnő telet.

Olvasással is tehetsz a mentális egészségedért.
Katt a galériára!

Galéria / 15 kép

15 könyv a mentális egészségedért

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

A New Balance a legendás szürke színét ünnepli, a legnagobb sztárok pedig odáig vannak érte!

Promóciók

Ints búcsút a striáknak és a pigment- vagy napfény okozta foltoknak!

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép

Gyümölcsök, amik leolvasztják a hasi zsírt - ezeket edd a nyár előtt!

Ezek a gyümölcsök nemcsak finomak, hanem szuper hatással vannak az egyik legkritikusabb pontunkra is.

Kép

Színészek, akik elsőre nemet mondtak életük szerepére

Íme 12 színész, aki majdnem nemet mondott élete legnagyobb szerepére: mutatjuk miért gondolták meg magukat!

Kép

Mutatjuk Meghan Markle Nigériában viselt legemlékezetesebb szettjeit: tele vannak jelentéssel

Néhány részlettel Diana hercegné előtt is igyekezett tisztelegni.

Kép

A hasi elhízás és a zsigeri zsír kialakulásának 4 fő oka: 6 tipp, amivel megelőzheted a bajt

A hasi elhízás napjaink egyik leggyakoribb társadalmi problémája, és sokakat érint világszerte. De miért alakul ki, és hogyan lehet megelőzni? Bemutatjuk a hasi elhízás négy fő okát és megoldásokat kínálunk a megelőzésére!