Nem kell elbúcsúzod a zabtejtől, de ezekre nagyon figyelj!

Getty Images
Menyes Barbi

Azt már jó ideje tudjuk, hogy egy jó reggeli zabkása remekül feltölt energiával a futáshoz, de mi a helyzet a zabból készült zabtejjel?

Mandulatej, kesutej, kókusztej, rizstej és zabtej - ezek valószínűleg a legnépszerűbb, nem állati eredetű tejek, magtejek, amikkel eddig ihattad az eszpresszódat. Nem vitás, a zabtej az egyik legfinomabb ezek közül, méghozzá az édes íze és a krémes állaga miatt.

Persze azért van pár dolog, amit nem árt tudnod róla, mielőtt abszolút függővé válsz!

Olvasd el ezt is!
3 tévhit a laktózérzékenységgel kapcsolatban, amit ideje tisztázni

Mi is a zabtej?

Vízben áztatott zabból készül, a textúrája pedig általában elég krémes állagú, ezért is olyan népszerű ez a megtej a kávézókban. Márkája válogatja, hogyan állítják elő a zabtejet, de a következő egy elég általos eljárás:

  • leőrlik a zab és a víz keverékét, majd enzimeket adnak hozzá a keményítő lebontása miatt.
  • ez után eltávolítják a zabkorpát, így már csak a rostok maradnak a zabtejben.
  • Ez után vitainokat és ásványi anygaokat adnak a keverékhez: például D-vitamint és kalciumot
  • Végül a teljes keveréket pasztörizálják és csomagolják.
forrás: GettyImages

Ha kívácsi vagy arra is, kiknek nem kellene zabtejet inniuk, és mennyire passzol a zabtej a fogyókúrába, kattints a Runner's World cikkére!

Nézd meg a galériánkat - 6 kép
A legnagyobb vezetők kedvenc reggeli italai