A titkos összetevő, ami nem engedi, hogy megbarnuljon a gyümölcssalátád
Ezzel a trükkel megmentheted az egyik kedvenc nyári ételed.
Ha a nyarat egy étellel lehetne jellemezni, az valószínűleg a saláta lenne. És most nemcsak a különböző zöldségekből álló salira, gondolok, hanem a gyümölcssalátára. Ez a kaja ugyanis nemcsak megédesíti a mindennapokat, de hidratálja is a szervezetet és a nagy melegben jobban esik, mint sok más, nehéz étel.
Egy apró „gond” van csak vele, a felkockázott gyümölcsök elég gyorsan megbarnulnak, ami nem teszi őket túl vonzóvá, főleg, ha egy kerti partira készíted el és a vendégek nem esnek neki azonnal. Hasonló folyamat megy végbe velük, mint némelyik alapozóval: levegővel érintkezve megváltozik a színük, oxidál. Persze a folyamat nem befolyásolja a gyümölcs ízét, csupán kevésbé lesz étvágygerjesztő.
Ami segít
Ha azonnal elfogyasztod a salit, ahogy elkészítetted, nem kell trükköznöd, de ha szeretnéd elkerülni a barnulást, akkor vesd be a citromsavat – ami a citromlében található. Ez az anyag segít meghosszabbítani a gyümölcsök „élettartamát” és természetes színét is. A citromsav inaktiválja a barnulásért felelős enzimet, és kiemeli az ízeket.
Ha nem szeretnéd, hogy a citromlé íze domináljon a salátádban, vagy egyáltalán nem szereted ezt a fajta savanyúságot, akkor vesd be a következő trükköt! Keverj össze 2 evőkanál citromlevet egy evőkanál cukorral. Ez a mennyiség egy bögrényi salátához elég. Persze bármennyi citromlevet használhatsz, teljesen rád van bízva. Még egy extra tippünk van a barnulás ellen: mindenképp fakanalat használj a keveréshez, ne fémet.
A galériában adunk még néhány további tippet is a témában!
3 trükk, hogy minél tovább friss maradjon a gyümölcssalátád
Forrás: wellandgood.com