Télen érdemes több sajtot enned - mutatjuk, miért!
Ha szeretnéd elkerülni a betegségeket, na meg a rosszkedvet, érdemes több sajtot fogyasztanod!
Hogy pontosan miért ajánlott több sajtot enni télen? Azért, mert a sajt D-vitaminban gazdag. A D-vitamin szintje pedig télen csökken a szervezetben, hiszen jóval kevesebb napfényhez jutsz, mint a melegebb évszakokban. A sajt pedig szerencsére bővelkedik ebben a tápanyagban, így segít, hogy vidám, energikus és éleseszű maradj a téli hónapokban is.
Emellett a sajtok fehérjében és kalciumban is gazdagok, így segítenek az izmaid megőrzésében és a csontjaidnak is jót tesznek. Ha viszont diétázol, érdemes mértékletesen bánnod velük, mert magas a kalória-, és a zsírtartalmuk.
Ettől függetlenül a sajt szuper alapanyag lehet salátákhoz, szendvicsekbe, vagy zöldségekkel párosítva akár nasinak is.
A legjobb, ha paprikával és gombával párosítod, előbbi ugyanis C-vitaminban gazdag (ami felvértezi az immunrendszeredet, a piros színű paprikafajták pedig fitotápanyagokban és béta-karotinban is gazdagok, amik elűzik a szervezetedből a gyulladást). A gomba pedig a sajthoz hasonlóan remek D-vitamin forrás, emellett antibakteriális alkotóelemeket is tartalmaz.
Ennek örömére ma legyen sajt is az ebédedben!
Isteni reggelit is készíthetsz sajtból:
Sonkás-sajtos francia toast roll-up (Elkészítési idő 10 perc) 1-2 személyre