Csökken a szívbetegségekre való esély, ha az alábbi ételből szinte minden nap eszel egy keveset

Jason Briscoe on Unsplash
Léna

Ha hetente többször is beiktatod az étrendedbe, a szíved biztosan meghálálja!

Azon túl, hogy nagyon fontos a napi szintű mozgás, az étkezésünk is óriási szerepet játszik az egészségünk megőrzésében. Mindegy, hogy fogyni akarsz, vagy szimplán csak jól éreznéd magad a bőrödben, vannak dolgok, amikre muszáj odafigyelni:

Olvasd el ezt is!
Életmódváltás: itt buknak el a legtöbben – te is köztük vagy?

Minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb figyelmet fordítunk a szerveink egészségére. Ha van a családodban hajlam a szív- és érrendszeri betegségekre, esetleg tapasztaltál már problémát ezen a téren, nem árt tudnod, hogy bizonyos ételeket meg kell vonnod magadtól, míg másokat gyakrabban kéne fogyasztanod. Az Edith Cowan Egyetem kutatói fedezték fel, hogy van egy bizonyos ételcsoport, ami csökkenti a későbbiekben a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és ez nem más, mint

a zöld levelű zöldségek!

forrás: Cole Patrick on Unsplash

Ebbe a kategóriába tartozik a káposzta, saláta, kel, spenót és a brokkoli is, azaz minden olyan zöldség, ami nitrátban gazdag. A felmérés során 50 ezer dán állampolgár étkezési szokásait figyelték meg 23 éven(!) keresztül, hogy megtalálják az összefüggést az étkezés és a szívünk egészsége között. Az eredményeik alapján azoknál, akik nagyon gyakran (szinte minden nap) ettek a fent említett zöldségekből, 12-26%-kal kisebb eséllyel alakult ki később szív-és érrendszeri rendellenesség, sőt, még a szisztolés vérnyomás szintje is csökkent. Még akkor is, ha csak keveset ettek ezekből.

Az eredményeink azt mutatják, hogy szimplán már napi egy bögrényi nyers (vagy fél bögrényi főtt) nitrátban gazdag zöldség elfogyasztása jelentősen képes csökkenteni a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.

- írta Catherine Bondonno PhD nyilatkozatában.

Ha fontos számodra a szíved egészsége, érdemes tudnod azt is, mely ételeket kellene a lehető legritkábban fogyasztanod. Sőt, azt is felfedjük, mit nézz meg a csomagoláson, ugyanis egy bizonyos összetevő jelentősen megnöveli a szívbetegségek kockázatát!

Nézd meg a galériánkat - 7 kép
Ha fontos a szíved egészsége, ezeket az ételeket inkább ne nagyon edd

bestlifeonline.com, webmd.com