Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Az egyik legnépszerűbb kutyafajta, mégis sokszor az utcán végzi: Minden, amit tudnod kell a szánhúzókról, hogy felelős gazdijuk lehess

szánhúzók, szánhúzó kutyák
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek május 8-án véget ér egy ősi átok: egy csodákban gazdag új élet vár rájuk!

Néhány csillagjegynek véget fog érni egy hosszú ideje tartó ősi átok, ami pedig ezután jön, az több, mint csodálatos lesz számukra!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 7.: az Ikreknek érdemes lassítaniuk a tempón, a Szüzek sikereihez hozzájárulhat a rugalmasabb gondolkodás

A mai nap folyamán is izgalmas események várnak, érdemes tehát elolvasnod, hogy mit üzennek a csillagok!

Olvasd el!

Megfigyelnek téged? Így tudod kideríteni, hogy van-e titkos kamera a szálláshelyen

Nem lehetünk manapság elég óvatosak, ha nyaralni megyünk. Ha te is szeretnél biztosra menni és tudni akarod, van-e titkos kamera a szálláshelyen, ezeket a trükköket vesd be!

Olvasd el!

Hogyan viselkednek a pszichopata nők? 6 jel, ami alapján könnyen felismerheted

A pszichopata nők sok mindenben másképp viselkednek, mint a pszichopata férfiak.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek egy őrangyal fog segíteni a céljai elérésében májusban: minden sikerülni fog nekik, amibe belevágnak!

Nekik a május egy fantasztikus hónap lesz.

Olvasd el!

Ő Victoria Beckham ritkán látott húga, Louise Adams, akivel nagyon hasonlítanak egymásra

Fantasztikusan festenek egymás mellett!

Facebook
Twitter
Pinterest
Bár a szánhúzók gyönyörűek, okosak, ráadásul könnyedén összebarátkoznak a gyermekekkel, egyre több szibériai husky, alaszkai malamut, illetve szamojéd kerül menhelyekre és sajnos az utcára is – leginkább azért, mert a fajtájuk alapos ismerete nélkül esett rájuk az egykori gazdájuk választása. Éppen ezért felkerestük az Összefogás a Szánhúzókért Alapítvány kuratóriumának elnökét, Dr. Danai Valériát, aki elárulta, mit érdemes átgondolnunk, mielőtt úgy döntenénk, hogy egy szánhúzóval bővítjük a családunkat.

Ma már naponta akár több olyan bejegyzésbe is belefuthatunk a közösségi oldalakon, amiben megváltozott életkörülményekre, költözésre és időhiányra hivatkozva új gazdát keresnek a szánhúzó kutyájuknak, akit kölyökként még olyan édesnek tartottak, hogy akár gondolkozás nélkül magukhoz vették. Az Összefogás a Szánhúzókért Alapítvány gondozásában jelenleg is közel hatvanan várnak új gazdira – és az otthontalan állatok száma sajnos folyamatosan nő. A hirtelen jött népszerűsége ellenére ugyanis a szibériai husky, az alaszkai malamut és a szamojéd korántsem bizonyul egyszerű lakótársnak – ezért veszélyes, ha valakinek a fajta ismerete nélkül esik rájuk a választása.

Divatból menhelyre

„Valóban divatkorát éli ma Magyarországon ez a fajta” – emeli ki az Összefogás a Szánhúzókért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Dr. Danai Valéria. „Ám ez egyáltalán nem jó hír, mivel a legtöbb husky például a szülőkutyák kihasználásával, szaporítóknál születik, ennek következtében a vásárlók rossz genetikájú, oltatlan, sokszor már beteg kisállatokat visznek haza, és nem kapnak megfelelő tájékoztatást a jellemzőikről, az igényeikről.” Valéria úgy látja, a huskyk és általában a szánhúzó fajta főként azoknak a filmeknek és meséknek köszönhetően vált keresetté, amelyekben gyönyörű és fegyelmezett állatokként ismerhetjük meg őket.

„A valóság azonban más, mint ezek a történetek.Igaz, hogy lenyűgöző sportteljesítményre képesek, de rengeteg munkával és foglalkozással jár, ha olyan fegyelmezett kutyát szeretnénk, mint amit a vásznon látunk.”

husky
forrás: Lucas Andrade/Unsplash

Elképzelés vs. valóság

Valéria ezért óva int mindenkit a szánhúzók vásárlásától, illetve örökbefogadásától, ha csupán a gyermekük kérésére tennék meg azt. „Őket is általában egy film inspirálja, csakhogy a gyerekek nem tudnak felelősséget vállalni értük. A gondozásuk a szülőkre hárul, akiknek szem előtt kell tartaniuk azt, hogy ezek az egyedek 12-15 évig is élhetnek. Egyébként a szánhúzók igazi családkutyák, hamar barátságot kötnek a legkisebbekkel, de a durva játékot, a folyamatos nyaggatást nem tolerálják. Ezért is fontos a gyermekek felelős és tudatos nevelése a kutyákkal való viselkedést illetően - utóbbi úgyszintén a szüleik feladata.”

Új családtag érkezik

Valéria azt mondja, a szánhúzók nem valók hagyományos ebtartást kedvelő embereknek, mert sosem lesznek „klasszikus kerti-, vagy lakáskutyák. „Kizárólag azoknak javasoljuk őket, akiknek a velük való foglalkozás és a közös élményszerzés a hobbijuk lesz – tehát a szabadidejükben olyan tevékenységeket űznek, amiket a négylábú társukkal együtt lehet végezni. A szánhúzók nem háziállatnak, hanem családtagnak képzelik magukat és amennyiben nem ennek megfelelően viszonyulunk hozzájuk, nem fognak beletörődni. A maguk módján hangot adnak az igényeiknek, ami a gazda számára biztos, hogy nem lesz örömteli” – hívja fel rá a figyelmet az Összefogás a Szánhúzókért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

„Rendkívül okosak és kreatívak, önállóan gondolkoznak és döntenek. Nehéz bármelyiküket is rávenni olyasmire, ami nem érdekli őket. Ez viszont nem azt jelenti, hogy nem értik a nekik kiadott feladatot, egész egyszerűen csak akkor fognak szót fogadni, ha ehhez nekik is kedvük van.”

Szökésre felkészülni!

Ugyan a szánhúzókat elsősorban sportolóknak ajánlják, hatalmas közös séták, túrák és kirándulások rendszeres beiktatásával bárki jó (és felelős) gazdijuk lehet. „A legfontosabb az, hogy együtt lehessenek velünk. A kutya nem fog magában szaladgálni fel-alá az udvaron. Ehhez kell egy másik négylábú társ vagy a gazda, aki játékra ösztönzi. Továbbá a kert soha nem tudja pótolni a séta vagy kirándulás nyújtotta élményeket, ingereket. Persze a lakásban történő tartásuktól sem kell visszariadni, amennyiben napközben legalább 5-6 óránként elvisszük őket sétálni. A bezártság az egészségéküknek és a lelküknek sem tesz jót.” Unalmukban nemcsak vonyíthatnak, hanem el is szökhetnek, mivel óriási bennük a kalandvágy: éppen ezért csak betonalapú, nem átmászható, átugorható, magas, továbbá nem szöges vagy hegyes végződésű kerítés felállítása mellett tudhatjuk őket állandó biztonságban.

„Mivel nagyon szeretnek a gazdájuk közelében lenni, igazán akkor lesznek boldog és kiegyensúlyozott kutyák, ha a lakásba is bemehetnek, amikor úgy tartja kedvük”

- tudjuk meg Valériától.

Itt van a kutya elásva!

Nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy a szánhúzók előszeretettel ásnak és a vadászösztönük is rendkívül erős. „Eredeti közegükben munkakutyaként, sőt haszonállatként éltek az emberek mellett. Testalkatukban, izomzatuk felépítésében, valamint jellemükben és viselkedésükben is kimondottan a szánhúzásra fejlesztették ki őket. Azonban nyáron, amikor a hó megolvadt, nem tudtak dolgozni velük, nem fordítottak gondot a táplálásukra. Így maguknak kellett az életben maradásért megkeresniük az élelmüket. Ma már nem feltétlen fogyasztják el a zsákmányként elejtett cicát vagy tyúkot, hiszen nem éhesek, de az ölés izgalmáért bármikor szívesen vadásznak.”

A kevesebb több?

A szánhúzók egyébként a múltjukból fakadóan meglehetősen „kis fogyasztású” ebek. „Amikor egy fogat rakománnyal elindult több száz kilométer távolságra, nem volt sok hely a kutyák táplálékának. Így a komoly hidegben végzett rendkívüli fizikai munka jutalma rendszerint meglehetősen kevés étel volt, ezért a szervezetük úgy alkalmazkodott, hogy a kis mennyiségű ellátmányt is jól hasznosították.” Ezt a tulajdonságukat máig megőrizték, ezért a mostani kényelmes életkörülmények mellett hízásra hajlamosak. „Még a sportolók sem igényelnek nagyobb mennyiségű táplálékot, inkább a minőségre kell koncentrálni” - tanácsolja zárásképpen Valéria.

Egy kutyus számtalan dologra megtaníthatja a gazdáját. Kíváncsi vagy, milyen leckéket vehetsz a négylábú társadtól?

Galéria / 5 kép

5 dolog, amire a kutyás élet tanít

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Kép

A 6 legjobb vitaminpáros, amik együtt a leghatékonyabbak: tökéletesen kiegészítik egymást!

Amennyiben nem napi 1 multivitamint szedsz, felmerülhet a kérdés, hogy vajon melyik vitamin mivel kompatibilis, mit mivel érdemes egyszerre bevenni. Egyszerre az összeset letudni ugyanis kényelmes megoldásnak tűnhet, de a szakértők nem minden esetben javasolják ezt. Most megmutatjuk, mik azok, amiket érdemes összepárosítani!

Kép

MET-gála 2024: a legrosszabbul öltözöttek listája

Ha május, akkor MET-gála. Az elképesztő kreációk mellett tegnap este a megosztó szettekből sem volt hiány, lássuk a nagyközönség idén kiken akadt le!

Kép

Ők a 2024-es MET-gála legjobban öltözött sztárjai

Idén is lenyűgöztek minket a világ legstílusosabb sztárjai: lélegzetelállító, természet inspirálta ruhákban jelentek meg a 2024-es MET-gálán!

Kép

7 színész, akinek fóbiája vagy mentális betegsége alakult ki egy filmszerepe miatt

Bizony, ez a szakma sem veszélytelen, a színészeknek számos helyzettel meg kell küzdeniük.

Kép

Hogyan viselkednek a pszichopata nők? 6 jel, ami alapján könnyen felismerheted

A pszichopata nők sok mindenben másképp viselkednek, mint a pszichopata férfiak.

Kép

8 sztár, aki tragikus körülmények között veszítette el élete szerelmét

A tragédiák még a világsztárokat sem kíméli, sokszor ugyanis ők is megtapasztalják azt, hogy milyen is elveszíteni valakit, akit nagyon szeretnek.