Az étel, amit mindenképpen érdemes enned antibiotikumos kezelés során
Sokan tévesen tudják ezt az infót, pedig nagyon fontos erre odafigyelni.
Aki szedett már antibiotikumot, talán kívülről fújja, hogy tejjel tilos bevenni, ugyanis az csökkenti a gyógyszer hatékonyságát. Az antibiotikumok fertőzést okozó baktériumok ellen hatnak, mégpedig úgy, hogy vagy elpusztítják azokat, vagy pedig megakadályozzák a további terjedésüket.
Sajnos ezek a szerek nem tudnak különbséget tenni a jó és rossz bacik között, ezért előfordul, hogy megölik a hasznos bélbaktériumokat is, amivel kellemetlen mellékhatásokat okoznak. Ide tartoznak az olyan tünetek, mint a kiütés, hányinger, hasmenés vagy allergiás reakció.
Némelyik étel és ital felerősítheti ezeket a mellékhatásokat, ide tartozik a grapefruit, a túl sok kalciumot tartalmazó ételek (pl. narancs, grapefruit) vagy az alkohol. Más ételek viszont támogatóan hatnak a folyamatra, ezért ajánlott a fogyasztásuk.
Az egyik ilyen kaja pont a joghurt, amit nagyon sokan egy kalap alá vesznek a már említett tejjel, így a kúra alatt kihagyják az étkezésükből. Pedig egy 2012-es amerikai kutatás bizonyítja, hogy segít megelőzi az antibiotikum okozta hasmenést, hiszen szuper probiotikum forrás. A kísérletben 12 ezren vettek részt, és a kutatók arra jöttek rá, hogy azoknál, akik antibiotikum szedése mellett rendszeresen fogyasztottak probiotikumokat is, 42%-kal kevesebb eséllyel alakult ki hasmenés a kúra alatt. Szóval joghurtot igenis ér enni a gyógyszer mellett, már csak arra kell odafigyelni, hogy mindenképp cukormentes legyen.
Milyen ételek támogatják még az antibiotikum-kúrát? A galériából kiderül!
Ételek, amik dúskálnak probiotikumokban