Megérkezett a cukkiniszezon - ugye te is sokat eszel belőle? Nagyon kellene!
A legjobb, ha amikor csak teheted, hazai idényzöldségeket és gyümölcsöket fogyasztasz. A cukkininek millió arca van: eheted nyersen, salátaként, csinálhatsz belőle tésztát, grillezheted, töltheted, kisütheted, használhatod akár süteményekbe is. A lényeg, hogy edd most minél gyakrabban - soroljuk is az érveket mellette!
Telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal
Jelentős mennyiségű folátot, káliumot, mangánt, A;C; B6 és K-vitamint tartalmaz, ezek miatt a látásra remek hatással van, és az immunrendszert is erősíti.
Bővelkedik antioxidánsokban
Gyakori fogyasztása véd a szabad gyökök ellen, nagy szerepe vana regenerációban, és a gyulladások ellen is kiváló. Sőt, az öregedési folyamatokat is lassítja!
Fantasztikusan hat az emésztésre
A cukkini nagyrészt vízből áll, így remekül hidratál, ráadásul minimális mennyiségű kalóriát tartalmaz. Épp a magas víztartalom miatt jótékonyan hat az emésztésre, emellett rostban is gazdag, ami szintén serkenti az anyagcserét és csökkenti a puffadást is.
Segít csökkenteni a vércukorszintet és a vérnyomást
A cukkini sok élelmi rostot tartalmaz, emiatt hamar eltelít, és kevesebb szénhidrátra lesz szükséged. Ezáltal hasznos segítség a 2. tipusú cukorbetegség ellen is. Rost és káliumtartalmának köszönhetően pedig segít a vérnyomás beállításában.
A cikk a Runner's World oldalán folytatódik!
7 házi gyógymód a leggyakoribb nyavalyák ellen