Egy tényleg apró változtatás, és máris sokkal egészségesebb lesz a reggeli tükörtojásod: íme a trükk!

Getty Images
Noémi

Ha eddig nem tetted, akkor mostantól érdemes inkább így elkészítened!

Te is imádod a tükörtojást, pláne, ha van mellé egy kis rozskenyér, paradicsom, esetleg némi avokádókrém? Ráadásul tojással indítani a napot egészséges is: zsírt és fehérjét is tartalmaz, no persze azért túlzásba sem szabad vinni a tojásevést...

Olvasd el ezt is!
"Egy héten keresztül minden nap 3 tojást reggeliztem, íme az eredmény"

De hogyan hozhatod ki a legtöbbet a reggeli tükörtojásból úgy, hogy finom maradjon, de közben egészségesebb legyen?

A trükk pofonegyszerű!

Ugye te is úgy kezded készíteni, hogy csöppentesz pár csepp olajat - netán zsírt? - a serpenyőbe, és amikor forró lesz, akkor ütöd bele a tojásokat? Persze, hiszen ez a bevett módszer, de milyen zsiradékot használsz?

forrás: GettyImages

A legfrissebb tanulmányok szerint nem a napraforgó vagy a különféle növényi olajok az igazán jók, mert ezekből a melegítés hatására káros dolgok szabadulnak fel. A tökéletes választás nem más, mint az olívaolaj, ami ugyan szintén növényi olaj, mégis gyorsabban melegszik fel a többinél, így kevésbé ártalmas az egészségünkre, ha felforrósodik. Ráadásul általa ropogósabbá válik a fehérje rész, míg a sárgája szépen megmarad...

Így süss olívaolajjal!


A tévhitekkel ellentétben az extra szűz olívaolaj is használható sütéshez, de fontos tudni, hogy melegítés hatására intenzívebb lesz az olaj íze. Viszont túl magas hőfokra nem szabad hevíteni, mert azzal a tápanyagok is kárba vesznek. Az extra szűz olajat használd inkább salátákba, vagy olyan ételekbe, ahová csak kis ideig kell melegíteni, vagy elég alacsony hőfokon sütni. Például a burgonyát, a halakat 150 fokon is lehet sütőben sütni, ehhez nyugodtan alkalmazhatod ezt az olajat. Ha azonban sokáig vagy nagyon magas hőfokon kell sütni, érdemes másfajta zsiradékkal dolgoznod.

Persze vannak, akiket zavar az olívaolaj enyhe mellékíze, a szakemberek azonban épp azt mondják, hogy míg a vaj egy krémes, sós ízt hagy maga után, az olívaolaj épp hogy kihozza az ételek ízét, és ha nagy reggelit tervezünk, az egészségünkkel is sokkal jobbat teszünk, ha ezt a megoldást választjuk.

Szóval nincs mese: mostantól így készül a tökéletesen egészséges tükörtojás!

Nézd meg a galériánkat - 12 kép
Valaki képes volt magas művészetet csinálni a tükörtojásból

Daily Mail