Eddig te is rosszul készítetted a krumplipürét: 5 gyakori hiba, amit a legtöbben elkövetnek

Unsplash/Taha Samet Arslan
JOY

A krumplipürét mindenki imádja, pedig a többség rosszul készítette eddig.

Talán eddig azt hitted a krumplipüré egy elronthatatlan étel, aminek nem sok csínja-bínja van, de sajnos tévedtél! Mesterszakácsok mondták el, mik a legnagyobb hibák az otthoni konyhákban és hogyan lehet ezeket kiküszöbölni!

Olvasd el ezt is!
Kipróbáltuk a TikTok legmenőbb burgonya receptjét, és már nem akarunk más köretet enni

Sok főzővíz a krumpliban

Elsőre nagyon furcsán hangzik, hogy sok lehet a víz a krumpliban, hiszen pürésítés előtt mindenki megfőzi. A séfek szerint azonban nagyon nem mindegy, mennyi vízben és meddig főzöd. Minél több a víz a fazékban és minél tovább lobog benne a krumpli, annál vizesebb lesz, így viszont nem fog tudni annyi tejet, tejszínt és vajat felvenni. A mesterszakácsok például egyben, héjastul főzik meg a burgonyát, majd ha ezzel megvannak, megpucolják és 2 percre 200 fokos sütőbe teszik, csak ezután törik össze.

Nem csípi a hideget a burgonyapüré

A krumplipüré akkor tud krémes maradni, ha folyamatosan melegen van tartva, amint lejjebb megy a hőmérséklet, elkezd összeállni. A séfek szerint ezért soha nem szabad hideg tejet, tejszít használnod, ezeket mindig melegítsd fel azelőtt, hogy a burgonyához adnád. Ha sokkal hamarabb elkészültél vele, mint ahogy tálalni szeretnéd, nyugodtan tedd 100 fokra melegített sütőbe, hogy kellemesen krémes és forró maradjon.

Krumpliragacs

A profi séfek szerint a túlságosan átdolgozott krumplipüré hamar válik krémes és lágy helyett ragasztószerű trutyivá, ezért nagyon nem ajánlják az otthoni botmixert az elkészítéséhez. Ennek a jelenségnek az az oka, hogy a túldolgozottságtól felbomlik a krumpli szerkezete és túl sok keményítő szabadul el, ez pedig nem finom és nem is néz ki jól. Éppen ezért akkor jársz jól, ha hagyományos módon pürésítesz krumplinyomóval vagy villával.

Minden nedves hozzávalót egyszerre adtál hozzá

A krumplipüré egy pillanat alatt teljesen el tud ázni, ha minden folyékony hozzávalót egyszerre öntesz rá. A legjobb, ha a vajat és a tejszínt előbb összemelegíted egy másik edényben, majd abból adagolva, néhány percenként, kevergetés mellett adod hozzá.

Tejszín helyett tejet használtál

Az egyik leggyakoribb és legnagyobb hiba, amit elkövethetsz krumplipüré készítés közben az az, hogy magas zsírtartalmú főzőtejszín helyett csak simán tejet használsz. A tej sokkal több vizet tartalmaz, mint a tejszín, így a végeredmény nem lesz sem elég lágy, sem elég krémes, sem elég ízletes. A zsírnak köszönhetően ugyanis az ízek sokkal markánsabbá válnak, felerősíti azokat. Szóval mindig tejszínt használj, sőt, egy fél kocka vaj is simán mehet a pürébe pluszban!

És ezt olvastad már?

Nézd meg a galériánkat - 3 kép
Főzz keménytojást úgy, hogy ismered a tudományos hátterét is!