Ez biztos nem disznóság, hamis tepertőkrém házilag
Próbáld ki a hamis tepertőkrémet, ha valami egészséges, vegán kencére vágysz!
Olykor még a vegák és a vegánok is visszasírhatják a gyerekkori ízek emlékét, ezért sem véletlen, hogy annyi finomság születik a húsos receptek tudatos újragondolásából.
Ez a recept is egy ilyen kísérletezgetésből született, amivel egy egészséges, magokból készült kencével bővülhet a repertoárunk. Viszont érdemes figyelni a mértékre! Mivel ez egy igazán olajos étel nem szabad mohónak lenni, különben a hasunk fogja bánni a dolgot. De ez ne tartson vissza senkit, hogy elkészítse otthon a pofonegyszerű, hamis tepertőkrémet. Mutatjuk a receptet, amit valószínűleg többször is elő fogsz venni, mivel hamar rá lehet kapni az ízére.
Hozzávalók:
- 1 nagy marék tökmag
- 1 nagy marék napraforgómag
- 1 nagy marék szezámmag
- 1 nagy marék lenmag
- 1 ek. kókuszzsír
- 1 kk. majoránna
- 1 kk. pirospaprika
- 1 kk. őrölt kömény
- só
- bors
Elkészítése:
Kókuszzsíron pirítsuk meg a magokat egy serpenyőben addig, amíg aranybarnák és illatosak nem lesznek. Ha kész, öntsük át egy konyhai mixerbe, adjuk hozzá a fűszereket és dolgozzuk morzsás állagúra! Ezután adjunk hozzá annyi folyadékot még, amennyivel összedolgozva krémes állagot kapunk. Ez lehet víz, kókusz-, tökmag-, olívaolaj, ez már csak rajtunk múlik, meg azon, hogy mi van otthon elfekvőben. Ehetjük mártogatósként vagy kenyérre kenve, mindenhogy isteni lesz a végeredmény! Hűtőben, lefedve tároljuk a maradékot.
TIPP: Használhatunk a kókuszzsír helyett csak olíva- vagy más olajat is. A kókuszzsír a semleges íze és kenhető állaga miatt ajánlott. A hűtőben megdermedve kevésbé lesz folyékony a kencénk.
Íme pár vegán recept, amivel pótolni tudod a D-vitamint a borús napokon!
5 vegán recept gombával a D-vitaminhiány pótlásáért