Gyulladáscsökkentő ételek: a tested imádni fogja őket
A szervezeted számára nagyon hasznosak az alábbi ételek, amelyek segítenek megszüntetni különböző gyulladásokat.
Nem csak kezelés, de megelőzés tekintetében is hasznosak, így érdemes akkor is fogyasztani ezeket, ha éppen nincs semmilyen gyulladásos problémád (vagy legalábbis nem tudsz róla):
Kurkuma
Nem csak élénksárga színt ad az ételeknek, de nagyon különleges ízt is. Nem mellesleg pedig remek gyulladásgátló hatóanyagot rejt magában. A kínai orvoslásban pedig emésztési problémákra is előszeretettel használják.
Vöröshagyma
A magyar konyhának az alapja a vöröshagyma, ami rengeteg ételt tesz sokkal finomabbá, mint alapból lennének. Csökkenti gyulladásokat, és a baciktól is megszabadít, úgyhogy amibe csak tudod, tedd: mehet burgerbe, salátába, vagy ahova akarod!
Áfonya
Az áfonya telis-tele van antociánnal, ami többek között a gyümölcs kék színét is adja, és ami segít lecsökkenteni a gyulladások mértékét. Ezt több állat- és emberkísérlet is bizonyította már, úgyhogy fogyaszd nasiként, dobd smoothie-ba, és próbáld ki az aszalt verziót is!
Zöld tea
Korábban a fekete teáról hitték, hogy a legjobb gyulladáscsökkentő tea, de nemrég vizsgálatokból kiderült, hogy a zöld tea messze lekörözi. Ha nem szereted, akkor csak főzz le egy adagot, és hidegen öntsd bele a turmixokba, mert úgy alig érezni az ízét!
A galériában még többet olvashatsz a témában:
Gyulladásgátló ételek