A gluténmentes diéta 5 veszélye (ha nem szorulsz rá)

glutenimage.tumblr.com
Tóth Csilla Rebeka

Vannak bizonyos ételfajták, amelyek manapság könnyedén magukra öltik „az egészség glóriáját”, míg másokon csúnya ördögszarvak éktelenkednek. Utóbbiak között szerepel mindenki kedvenc gyűlölt fehérjéje, a glutén.

Egy 2015-ös felmérés szerint az amerikaiak több mint 20 százaléka aktívan keresi a gluténmentes termékeket az élelmiszer-áruházak polcain, és 2014-ben négyből egy vásárló úgy vélekedett, hogy „ami gluténmentes, az mindenkinek jó”. Namost léteznek emberek, akik jó okkal száműzik a gluténtartalmú hozzávalókat (búzát, rozst, árpát, zabot) az étrendjükből, ám a lakosság mindössze 1%-a (Magyarországon 1-2% a becsült arány) szenved lisztérzékenységben, amely diagnózis maga után vonja a glutén teljes kizárását.

Akkor hát hogyan jutottunk arra a meggyőződésre, hogy ez a szabad szemmel nem is látható összetevő káros az egészségünkre?

Ha kezeletlen marad, a glutén megemésztésére való képtelenség többrendbeli káros következményekkel járhat: alultápláltság, csontvesztés, meddőség, akár halál is lehet a vége. Az elmúlt években egy újabb olyan betegségre kapta fel a fejét az orvostudomány, aminek a megértésére még várnunk kell: ez a nem-cöliákiás gluténérzékenység (NCGS, Non-Celiac Gluten Sensitivity). Ezt akkor diagnosztizálják, ha a glutén a glikémiás indexre hat és extraintesztinális (vagyis nem az emésztéssel összefüggő) tüneteket vált ki, amilyen a fejfájás, a mentális homály, a fáradékonyság és a vizsgálatok kizárják a lisztérzékenységet és a gabonaallergiát. Szakértők szerint ez a kevéssé felderített tünetegyüttes az amerikai lakosságnak akár a 6 százalékát is érintheti.
De még az ilyen drasztikus változások a statisztikában sem jelenthetnek megfelelő okot a Nagy 21. Századi Gluténpánikra, amelyben élünk. „Sok glutént tartalmazó étel szénhidrátban gazdag, és az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a szénhidrát ártalmas” – állítja egy amerikai orvoskutató, Karolin Saweres. A média és az egészséges kajákkal összefüggő marketing, valamint az élelmiszerboltok egészséges és biopolcai is képesek (akár akaratlanul) azt a mítoszt terjeszteni, hogy gluténmentes egyenlő egészséges.

Olvasd el ezt is!
Ez történik az agyaddal, amikor csökkented a szénhidrátbevitelt

A gluténmentes diétáról sokan állítják, hogy megszabadít az irritábilis bélszindrómától (IBS), csökkenti a gyulladásokat a szervezetben és kisimítja az aknét. Végül is próba, cseresznye: egy kis gluténmentes diétától még senkinek nem esett le a gyűrű az ujjáról, nem igaz?

Sajnos ez így önmagában téves: komoly problémák is lehetnek a gluténmentes diétából, ha az orvos nem feltétlenül találja szükségesnek.

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
A gluténmentes diéta 5 veszélye (ha nem szorulsz rá)

Aki gyanítja, hogy a glutén áll az egészségi problémái mögött, beszéljen egy dietetikussal vagy egy gasztroenterológussal. Igen pontosan ki lehet mutatni a lisztérzékenységet vagy az NCGS-t, és az orvos elő tud írni megfelelő táplálkozási tervet, valamint táplálékkiegészítőket, meghatározva, hogy a gluténmentes diéta inkább használ-e vagy esetleg árt a páciens szervezetének.

Még több hasonló tipp, tanács és olvasmány az Éva Egészség különszámban!

greatist.com