6 kedvelt étel és ital, ami lángra lobbantja a rozaceát
Ha ebben a bőrbetegségben szenvedsz, van néhány élelmiszer, amit érdemes elkerülnöd. Mutatjuk, melyek ezek.
A rozacea sajnos népbetegségnek számít, hiszen minden 10. embert érint a világon. Ez a bőrbetegség hullámokban tör rá a betegekre, és legtöbbször az arc, különösen az orr és a homlok területét érinti. Fokozott értágulat jellemzi, amit néha gyulladt csomók kísérnek. A kialakulásának okát máig vizsgálják a kutatók, genetikai és környezeti hatásokat vizsgálva.
A rozacea gyógyíthatatlan betegségnek számít, így bár megszüntetni nem, ám csökkenteni lehet a gyulladásos folyamatokat. Az orvosok szerint egyénfüggő, hogy melyik páciensnél milyen tényezőkre kell odafigyelni annak érdekében, hogy tünetmentes legyen.
A napsütés, a stresszhelyzet, a gyomorbetegségek, a gyógyszerek, a túlfeszített testmozgás és a hormonális változások is szerepet játszhatnak abban, hogy valakinek lángra lobban a rozaceája. Igaz ez az ételekre is, bár simán előfordulhat, hogy valakinél a csoki semmilyen gondot nem okoz, míg másnál beindítja a folyamatokat. Van azonban néhány étel és ital, amit a szakemberek fixen nem ajánlanak, ha ezzel a bőrbetegséggel küzdesz.
A galériában megtalálod a listát!
6 étel és ital, amitől belobban a rozacea