Miben van a legtöbb D-vitamin? 4 élelmiszer, amit érdemes sokkal gyakrabban fogyasztani

Unsplash/Melisa Popanicic
Kata

Télen ne jutunk elegendő napfényhez, így sokaknál D-vitaminhiány tünetei jelentkezhetnek. Ezt edd, hogy elkerülhesd!

A D-vitamin kiemelkedő fontosságú a szervezet számára, különösen télen, amikor a napsütéssel teli órák száma jelentősen csökken, ezért nem sok napfény ér minket. Ez a vitamin létfontosságú szerepet játszik az emberi test egészségének fenntartásában és a szervezet megfelelő működésének támogatásában. Elsődleges forrása persze a napfény, amely a bőrbe jutva reagál egy vegyülettel, ennek hatására a szervezet előállítja a D-vitamint. Télen a rövidebb nappalok és a kevesebb napsütés miatt sokaknak nehézséget okoz elegendő D-vitamint termelni. Ez különösen igaz azokra, akik északon vagy délen élnek, ahol a Nap sugarai meredekebb szögben érkeznek, mert így kevésbé hatékony a D-vitamin termelődése.

Ez a vitamin számos biológiai folyamatban részt vesz, egyik legfontosabb szerepe a kalcium és foszfor felszívódásának szabályozása a bélrendszerben. Így járulva hozzá a csontok és fogak egészségéhez. Továbbá, szerepe van az immunrendszer erősítésében is, segíti a szervezetet a fertőzések elleni védekezésben. A téli évszakban hiánya súlyos problémákat okozhat. Az alacsony D-vitamin szint összefüggésbe hozható a depresszióval, a szorongással és az általános hangulatzavarokkal. Emellett növelheti a légúti fertőzések kockázatát, mivel a D-vitamin hiánya gyengíti az immunrendszert. Szerencsére vannak olyan csodálatos ételek, amikben található némi extra D-vitamin, így ezek segíthetnek átvészelni a hideg hónapokat és felvenni a harcot a téli depresszióval.

Mutatjuk, mik ezek!

Nézd meg a galériánkat - 4 kép
4 étel, miben sok-sok D-vitamin található