Citromot a mikróba? Vegyszermentes, pofon egyszerű takarítási trükkök, amik hatékonyak is
Elég egy kevéske túlmelegített paradicsomleves, vagy egy tasak odaégetett pattogatott kukorica a három napja melegített hússzelet szétreppent, száraz darabkáival keveredve; és máris olyan a mikród, mint egy színes, szagos csatatér. A jó hír viszont az, hogy minden háztartásban fellelhető, vegyszermentes, környezetbarát hozzávalókkal is könnyedén rendbe tudod szedni. Megmutatjuk, hogyan. Az ÉvaMagazin.hu cikke.
Nem tudom, te hogy vagy vele, nálunk általában napi gyakorisággal üzemel a mikró; ha csak arra gondolok, a kávémat hányszor szoktam/kell újra és újra melegítenem. És akkor a „kérek egy kis levest” meg a „de én inkább a rántott husi maradékát enném” és társairól még szó sem esett. Egy-egy ilyen csúcsra járatott nap pedig ott hagyja a lenyomatát szegény kis készüléken, amit bizonyos időközönként nem árt alaposan kitakarítanod.
Szerencsére nem fog kelleni semmiféle extra tisztítószerből betáraznod; elég, ha van otthon egy kis citrom, szódabikarbóna, ecet, és mosogatószer. De lássuk, hogyan használd fel ezeket a mikród újjávarázsolásához.
Citrom
Egy bögre vízbe facsarj ki egy fél citrom levét, az elegyet pedig öntsd át egy mikrózható tálkába. Tedd a forgótányérra, és pörgesd át néhány percig magas fokozaton, amíg a víz nem forr és gőzölög a tálkából. Mielőtt azonban kinyitnád a mikró ajtaját, hagyd hűlni egy kicsit. Miután a tálkát kivetted, egy szivaccsal töröld át a készülék belsejét.
Ecet
A mikród ajtaját se felejtsd ki a takarításból; ehhez pedig ideális szer az ecet, ami a zsírosabb szennyeződésekkel is elbánik. Fele-fele arányban keverd össze vízzel, törölgesd át vele a felületet. Majd egy vizes és egy száraz áttörlés, és rá se lehet ismerni az ajtóra. A citromhoz hasonlóan az ecetet is ugyanúgy használhatod a készülék belsejének kipucolására; az arány ez esetben 2 csészényi vízhez 2 evőkanál ecet. Ha pedig azt szeretnéd, hogy kellemes illata is legyen, adhatsz hozzá pár cseppet a kedvenc illóolajodból.
Szódabikarbóna
A makacsabb zsírok, és egyéb szennyeződések eltávolításában pedig a szódabikarbóna lesz a segítségedre; ami szinte mindent leszed, ami a mikrohullámú sütőd belsejébe tapad. Nedvesíts be egy szivacsot, mártsd bele a szódabikarbónába és súrolgasd meg a kívánt felületeket. Ha megvagy vele, jöhet egy vizes áttörlés, és kész is a piszkos munka.
Ha pedig újra tiszta és illatos, lássuk, milyen konyhai praktikákhoz vetheted be a mikródat!
Konyhai hackek, amikhez a mikród használhatod
ÉVA Magazin