Alvási problémák, amik a párkapcsolatodra is negatívan hatnak

getty images
Joy.hu

Azt is eláruljuk, mit lehet tenni ellenük!

Olvasd el ezt is!
Egy új kutatás szerint hivatalosan is ez a szakítás legjobb módja

Ha úgy gondolod, hogy az életedet könnyebb megosztani a pároddal, mint az ágyadat, jó helyen jársz. Lehet, hogy minden tökéletesen működik köztetek, csak éppen a közös alvással vannak problémáitok. Még este is netezik, sms-ezik? Iszonyatosan hangosan horkol? Rugdos? Megértjük, ha másnap reggel nem őszinte a mosolyod...

Dr. Michael Breus klinikai szakpszichológus szerint az alvási problémák még a legerősebb kapcsolatot is megtépázhatják. A szakértő elmondta, tapasztalatai szerint mi a leggyakoribb gond, és segít abban is, hogy megoldást találj rá, mielőtt még elmérgesedne a helyzet.

Különböző időpontban keltek fel

Nagyon gyakori, hogy eltér a párok alvási ritmusa – ez különösen akkor zavaró, ha te aludnál tovább, a párod viszont még hatszor megnyomja a szundigombot, mielőtt kimászna az ágyból.
A megoldás: érdemes más ébresztőórát keresni, ami mondjuk nem ad hangot, csak rezeg. Az is jó megoldás, ha a korábban kelő fél előző este kikészíti a ruháit és minden mást, amire reggel szüksége lehet, így nem fog még pluszban hangoskodni a lakásban.

Horkolás

Nem elég, hogy idegesítő, kevesebbet is alszol miatta Breus szerint.
A megoldás: elég nehéz, mert mindenkinél más válik be. Érdemes felkeresni egy orvost, aki segít megtalálni a legjobb megoldást a horkolás ellen. Ha te vagy az, aki a horkolást kénytelen hallgatni, tegyél egy párnát magatok közé, az valamennyire tompítja a zajt.

Olvasd el ezt is!
Nehezen tudsz elaludni? Ezzel a trükkel 1 perc alatt sikerülni fog!

A hőmérséklet

Ebben sosem egyezik a férfiak és nők véleménye, pedig az alváshoz jobb az alacsonyabb hőmérséklet, mivel így könnyebben álomba tudsz szenderülni.
A megoldás: a szobát mindenképp érdemes kissé lehűteni. Ha fázol, vegyél fel vastagabb pizsamát vagy használj ágymelegítőt.

Kedvenc hálótársak

Az, hogy veletek aludjon-e a kutyátok, szintén konfliktusforrás lehet. Ha egyikőtök nem tud úgy aludni, hogy az ágyban van az eb, viszont a másiknak pont az ellenkezője okoz gondot, kicsit nehezebb lesz kezelni a helyzetet.
A megoldás: Breus szerint a legjobb, ha a lábatoknál alszik a kutyus – jó, ha ebben meg tudtok egyezni, de az ágyát akár a sajátod végéhez vagy magad mellé is teheted. Ha mégis az ágyban aludna, legalább hetente cseréld le az ágyneműt és szellőztess gyakrabban.

Olvasd el ezt is!
Kínlódsz az elalvással? 20 praktika, amiből egy biztosan beválik!

Tévével vagy anélkül?

A tévé alapvetően nem jó barátod, ha az alvásról van szó, a képernyőből sugárzó kék fény hatására ugyanis sokkal nehezebben tudsz majd elaludni.
A megoldás: állítsd be a tévét, hogy lefekvés után 30 perccel kikapcsoljon, így legalább nem ébredtek fel később rá. A fényerejét is érdemes levenni estére, hogy könnyebben elaludj.

Jó pihenést!


A következő ételek is sokat segíthetnek abban, hogy könnyebben elaludj!

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
5 étel a pihentető alvásért